Wednesday recipes: V’s favourite dishes

14 11 2012

It has been literally ages since I published any Wednesday recipe, maybe because I haven’t been a very inspired cook in the past years. But I am slowly getting back to cooking, trying new recipes and having the time to do so. Fortunately we have been blessed with a little boy who eats almost anything! (touch wood, as I know that children can go through different phases of not liking different foods)

Here are some of V’s favourite dishes, that are very easy to make – necessary as we both work full time and V is absolutely starving when we get home in the evenings:

Veal strips in a mustard sauce
Boil or fry strips of thin veal slices with some onion. I still try to boil V’s meat instead of frying it, but I add garlic cloves, laurel, and other herbs to the pot while boiling. When the meat is cooked, drain the water, remove the garlic etc. Add some olive oil / butter, a spoonful or two of French Dijon mustard, tarragon and cream and let it get warm.
Serve with mash of potato and parsnip, and green peas added at the end, or rice.

P1030031

Spaghetti with courgette, ham & feta sauce

Grate a courgette and fry it lightly with some olive oil and maybe a chopped onion. Add mushrooms if you have some at home, some diced ham, feta cheese and cream. Season with fresh herbs (basil) or dry (I really like tarragon / estragon / dragon). Serve with spaghetti.

Green veggie soup / puré with chèvre

In our local supermarket we can find frozen “green veggies for soup” (broccoli, leek, peas, brussels sprouts etc) that we boil with 1-4 potatoes and some herbs (fresh or dry). Drain most of the water but keep maybe a 1 deci-litre / cup, add some chèvre or feta cheese and blend it in a blender to a semi-smooth soup / puré (depending on which consistency you want!). Decorate with some ham, lightly fried mushrooms and drizzle some olive oil on top (the Spanish touch ;-) ).

Et voilà, there you have three quick, simple and delicious everyday meals that are at least as tasty for grown ups as for babies (at least our baby)! We tend to cook without salt nowadays as we want to avoid V eating salt for a while longer. With the ham and the cheese the food gets salty enough.

About these ads

Actions

Information

9 responses

14 11 2012
annajohanna

Tack för tipsen – ska nog kunna lagas även på Måsen! Kram

14 11 2012
M

Jag håller med Jo, ska lagas även på Malmgatan!
Tack, snälla, inspirerande Petra!

14 11 2012
Saltistjejen

Mmm nu blev jag lite hungrig. :-) Vad bra att V älskar så många olika kryddor och smaker. E gör inte alls det. Hon gjorde det som liten men från kanske typ -års åldern har hon blivit mycket mer kinkig både med smaker och kanske framförallt konsistenser. hon gillar t ex absolut INTE potatismos längre. Vägrar. Hon gillar öht inte mycket som är “mushy” och man får inte “blanda” maten utan pastan ska ligga för sig (oftast utan sås!!) och det man har till (som köttbullar, eller vad det nu kan vara) ska ligga för sig. Jag hoppas att det ska ändra sig snart igen. För tidigare åt hon verkligen mycket mer än vad hon gör nu i form av “selection”.
Kram!!

15 11 2012
mariannea

Jag tänkte på onsdagsrecepten i dag! Och så skriver du om dem! Men just nu hinner jag inte koncentrera mig på bloggen på samma sätt, så jag vill inte dra igång det just nu. Fast jag saknar det!

Det där lät som god mat även för vuxna. Ska nog testa både det ena och det andra. Är just nu i en fas där jag vill att det ska gå reafort, för jag har ingen inspiration.

Kramar!

16 11 2012
cosmomirtha

Tack för tipsen! Måste testa.
Påsen äter allt, utom grönsaker som hon kan se… Men, mosar man bara in dom i grytor eller potatisen så är det inga problem alls. Största favoriten är spenat! Antingen stuvad till fisk eller spenatsoppa m bröd att doppa i. Hon är för himla skön… :-D
Jag kan verkligen rekommendera spenatsoppa. Koka ~3 skivade potatisar, 1 grovt delad lök samt en vitlöksklyfta i ~1L vatten. Mixa m stavmixer när potatisen är kokt (tar typ 5 min när man skivat potatisen). Häll i ~500g fryst hackad spenat. När det börjar koka igen, häll i önskad mängd grädde. Koka upp kort igen. Servera med varsitt kokt ägg och bröd. Det är gjort på max 20min. Jo, man kan ha i en buljongtärning av önskad smak om man vill. Annars bara salta och vitpeppra efter smak…
Smaklig spis! :-)

16 11 2012
utvandrare2000talet

Bra och smarriga tips! Kommer nog prova nåt faktiskt. Vår lillbatting äter det mesta och är tacksam vad gäller smaker, konsistenser och ingredienser så tror hon skulle gilla allting.
Kalv (veal eller hur) är svårt få tag på här förresten. Jag letade rätt ihärdigt tidigare (före Stella) men fick höra då att många inte tar in det. Vet inte varför, ser ju recept med veal i amerikanska recept…
Du har ju rätt annars, med t.ex. feta och skinka i ett recept blir det saltigt ändå. Vissa rätter dock, som t.ex. köttfärssås, behöver extra salt. Du gör säkert precis likadant, tar bort barnets del innan den färdiga vuxenrätten är klar och så kryddar jag klart på slutet.

18 11 2012
Anna (Sthlm)

Här kör vi ändå enklare. T ex fiskbullar eller fiskpinnar med kokt potatis eller pasta med tärnad tomat. Falukorv med makaroner. Fylld pasta med någon grönsak. Nu vet vi iaf att hon får bra och varierad mat på förskolan. Hon låter ju mycket med oss och våra rester också men annars är det mest komplicerade en rätt med pasta, pesto, quorn, majs, tomat och keso. Gott för oss vuxna också :)

21 11 2012
Mimmi

Mums, härliga smaker och jag gillar att ni använder färska örter i maten! Kalv är väldigt vanligt här, så det kan jag absolut prova =). Stor kram från oss// Mimmi

24 11 2012
Emmama

Det där låter supergott alltihop! Kalv är gott men jag har aldrig lagat själv faktiskt, :) Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 35 other followers

%d bloggers like this: