Trying to create a Christmas atmosphere in the Caribbean (Part II)

9 12 2007

Yesterday I made lussekatter (saffron buns, usually eaten on the 13th December – Saint Lucia) – trying out the dry yeast for the first time. It turned out really good, I used only 21 grams of dry yeast instead of the 50 grams [of fresh yeast] of the recipe, and brown sugar instead of white (I realised too late that we didn’t have normal white sugar). I guess the hot kitchen (no AC there, just some ceiling fans) helped the dough rise extra high!

Swedish B came just in time to help me roll out Lucia cats (direct translation) and we had a great time baking and chatting. You can check out how the lussekatter of M in Brussels looked like here – ours looked more or less the same🙂 The afternoon fika turned out almost like an advent fika in Sweden (despite the sunshine and that it was Saturday and not Sunday!).

We took a road trip to Arecibo afterwards to pick up B’s remote controls for the parking both at home & at the office – she had forgotten them at her boyfriend N’s family’s place! She showed me around the Arecibo coast – it’s not very touristy but very beautiful. We saw lots of people riding horses along the coast! I met N’s family – they are very friendly and nice, and I managed to catch some of the Puertorican Spanish they were speaking. They have 7-8 geese walking around in the garden – I told them that we eat them in the south of Sweden on the 11th November. However, N’s father told me that the family uses them as guard dogs as they make a lot of noise when people arrive to the house!

Next weekend my family arrives and I think that we will try making pepparkakor (ginger snaps) and O wants us to make more lussekatter so that he can see how they are made!

Have a nice 2nd Sunday of Advent!


Actions

Information

6 responses

10 12 2007
saltistjejen

Låter mysigt! Jag bakade också lussebullar i helgen och de blev riktigt bra de med. Känns alltid lika kul när man lyckas.🙂

10 12 2007
petchie

Saltis, visst är det alltid ett lotteri när man bakar utomlands – jästen är inte samma som i Sverige, kanske man har gasugn (hade jag i Italien, så svårt att få bakningen att stämma!).. Kul att du också lyckades!

10 12 2007
desvon

Kul att lussekatterna blev lyckade och smakiga. Låter som en bra helg. Toppen att du träffat en annan svenska som du kan umgås en del med. Roligt att din familj snart kommer.

10 12 2007
petchie

Desiree, det var en helt ok helg, trevligt att umgås med en tjejkompis dessutom. Jag “hittade” B på sviv.se i vintras och det är jättekul att vi har blivit kompisar!
Vi var på Wal-Mart igår (söndag) och tillbringade nog 2-2,5 timme där! Det blev mycket handlat – sänglampor till gästrummen, uppblåsbar madrass till familjens besök, och en massa mat så klart. O hade rätt om att grönsaksavdelningen är mycket bättre än vår vanliga mataffär!

11 12 2007
Millan

Ah det ar sa roligt att baka! Jag lyckades fa tag pa farsk jast for forsta gangen i ar och for forsta gangen blev mina lussekatter faktiskt goda!🙂
Pepparkakor har vi ocksa bakat och de blev faktiskt himla goda. Formodligem framst for att vi inte anvande den fardiga degen fran Ikea utan den som min svenska kompis Elina hade gjort sjalv. Mumsigt varre!

11 12 2007
petchie

Millan, visst är det kul och ännu roligare om man har sällskap!! Jag blev jätteglad att B kom precis till utbakandet – och vi har jättebra marmorköksbänkar så det gick hur bra som helst att baka på dem.
Pepparkakor ska det också bli, jag har faktiskt alltid gjort egen deg😉 När jag bodde i Frankrike kunde vi inte hitta malda nejlikor och hade ingen mortel.. så vi använde en hammare!! Det var nejlikor i HELA köket, ha ha!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: