Subtropical storm OLGA!

11 12 2007

O and I were having dinner tonight when the windows started shaking and we could hear the rain coming through them… We had already last week discovered a pool of water in the guest bedroom after a very rainy night and I have been checking the windows all day as it has been raining hard. It seems that some of the water actually comes through the walls, and not through the windows!

However, this kind of strong winds is new to me – and I was quite scared as it seemed like the windows could actually break, even the frames were shaking. We discussed for a while what to do and in the end O was strong enough to shut the hurricane shutters on the two corner windows while I was mopping up the rain water from the floor.

The winds is not getting any weaker but we feel at least more protected with the shutters closed. The power lines in our street are flashing and making that kind of electric noise… I don’t like that the windows are leaking and the AC’s are just underneath – doesn’t seem to be entirely safe (I have turned them off, of course).

If this is just a tropical storm, I don’t want to experience a hurricane on the 9th floor… Well, at least I can’t claim that life is boring in the Caribbean – a earth quake and now this!! 🙂

Updated: We just saw on the Weather Channel that the Subtropical disturbance has been upgraded to a Subtropical storm and named Olga!

So, a subtropical (what’s the difference between a subtropical and a tropical storm??) storm in the Caribbean, ice storms in a big part of the US and in the southern states there is a heat wave… Isn’t it fitting that Al Gore just received the Nobel Peace Prize today, 10th December (yesterday for some of you) for his warnings about climate change?

The following warning was posted on the Wunderground weather service:

A high surf advisory remains in effect until 11 am AST Tuesday

A subtropical disturbance… rapidly approaching the U.S. Virgin
Islands… will move across the Virgin Islands later this evening
and across Puerto Rico during the overnight hours. Strong winds
and rough seas can be expected across the local waters through at
least 11 am AST Tuesday morning. Data received from the buoy
number 41043… located north of St Thomas… has been reporting
seas up to 17 feet and swells up to 14 feet foot at 10 seconds
this afternoon. These swells have been producing large breaking
waves of 10 to 14 feet or higher along the local reefs… beaches
and Shoals of the local islands today… and large breaking waves
between 14 and 18 feet can be expected to reach the local
coastlines overnight and persist through at least 11 am AST
Tuesday.

These breaking waves will generate strong and dangerous currents
within the surf zone… called rip currents. These narrow outward
flowing currents can carry people and animals away from the coast
line and out to sea
. If you become caught in a rip current… do not
panic. Calmly… remain afloat… gather your bearings relative to the
beach… and swim parallel to the beach. You will eventually leave
the grip of this narrow current… and be able to safely swim to
shore.

Local beach goers… and inexperienced surfers and swimmers are urged
to stay out of the water until these hazardous surf conditions
subside. Persons on the beach should be vigilant for large breaking
waves surging upon the shore… which can carry people of all sizes
into the ocean. You should avoid being near the shore line and stay
off of rock formations.

Advertisements

Actions

Information

16 responses

11 12 2007
Annika

Ja, Petra…otäckt med stormar, det tycker jag också. Sover ju så otroligt dåligt när det blåser. Hoppas du sussar bättre iallafall…
Ni bor ju så högt upp och så nära havet så jag kan tänka mig att det ligger på hos dig.
Tur att vi väder-nördar har the weather channel att titta på! Där kan man få info, verkligen. Men mest kanske man blir oroad av att titta.
HOPPAS det har lugnat sig nu…
Sov så gott!

11 12 2007
petchie

Annika – jag kunde tänka mig att du som gillar the Weather Channel hade sett vårt extrema väder… Det verkar ha lugnat ner sig nu, och vi har moppat runt alla fönsterna (nästan alla fönsterna vätter norrut mot havet) – det hade samlat sig stora pölar med vatten (ända in i garderoben i ett rum) på golven.
Det är ju inte normalt att det stormar så mycket i december, orkansäsongen är ju över sedan slutet på november!
Tror nog att jag kommer att kunna sova, som tur är är jag ju inte ensam hemma. Men visst blir man nervös av prognoserna när de säger “potential loss of life” pga översvämningar… Tack för din omtanke!

11 12 2007
Millan

Jag ar sadan som alskar nar det blaser och regnar ute. Fast bara nar man sjalv sitter inne o myser i varmen. Fast jag skulle ocksa tycka att en tropisk storm sa som den ni hade vore otack. Usch!!! Hoppas att det lugnar ner sig snart!!

11 12 2007
petchie

Ha ha Millan, här trillar kommentarerna in en efter en – har du tråkigt på jobbet 😉 Jag klagar absolut inte, kul att du kommenterat så mycket idag!
Jag var mest orolig för fönsterna men sedan lugnade jag ner mig… Tyvärr hade vi värsta problemen med läckage från fönsterna och VÄGGARNA så vi fick moppa hela kvällen så det var ju inte så kul.
Nu har det nästan slutat att regna men det är stor risk för “flash floods” och alla tv-program bröts precis för en “Emergency Alert Warning”, hoppsan!

11 12 2007
saltistjejen

Hu det låter verkligen lite läskigt! Man et ju vad stark vind kan ställa till med. Naturkrafter är verkligen något som fortfarande kan skrämma eftersom man inte kan reglera eller kontrollera dem. De gör som de “vill”.

Hoppas att allt lugnar ner sig snart! 🙂

11 12 2007
desvon

Låter läskigt. Hoppas att stormen ger med sig snart. Inte kul att ni får in en massa regnvatten i lägenheten. Det är verkligen knäppt väder just nu. Vi har värmebölja och längre norr ut har de snöstormar och ni i karribien verkar ha tropikstormar. Sköt om dig. Weather channel är rätt bra att följa.

11 12 2007
Anne

Huuu, läskigt! Det där med droppande vatten och AC:n som ligger under fönstren lät lite obehagligt också. Mystiskt att vattnet läcker in genom väggen…. Hurricane shutters, det är alltså nån sorts luckor på insidan som man kan spärra för fönstren med???
Jag tycker att det även när det blåser lite så skallrar det som attan i hela huset, känns då som det blåser mer än vad det gör (återigen, måste ha med den dåliga amerikanska byggstandarden att göra).
som du säger, vädret verkar helknäppt och Al Gores budskap och pris känns än mer aktuellt just nu.
Kanske bäst ta trapporna alla 9 våningar ifall det blir strömavbrott (vinden verkar dock ha lugnat sig hos dig, om jag förstått det rätt), man vill ju i alla fall inte bli inlåst i en hiss om det blir strömavbrott…
Weather channel är bara bäst, så otroligt bra!

11 12 2007
petchie

Saltis, visst är det läskigt med vädret som man inte kan kontrollera… En kompis till mig jobbade på UNEP med orkaner, de jobbade med olika program som skulle kunna förutspå när, hur och var orkanerna skulle komma (tror jag iaf, jag var aldrig så intresserad av orkaner – trodde inte att jag skulle behöva ha kunskap om sådana väderfenomen).

Desiree, jag har hållt mig inomhus men nu ser jag att surfarna är ute på vågorna igen så då borde det ju vara ok 😉 och stormen har faktiskt bedarrat. Fortfarande risk för floodings (vad säger man på svenska?) här i San Juan i närheten av floden.

Anne, efter att vi krypt på golvet och undersökt väggarna kom vi fram till att det läckte från precis under AC:n – de sitter ju fastskruvade utanpå huset och det måste ha läckt genom apparterna.. dessutom läcker fönsterna och vi undrar om inte grannen ovanför hade översvämning också som läckte ner till oss!!
Hurricane shutters eller orkanfönsterluckor sitter utanpå fönsterna och skyddar fönsterna vid storm (och håller dessutom nästan regnet ute också).. Såg precis att det är ganska många av grannarna som stängt sina luckor och inte öppnat dem än.
Japp, vi har redan testat att gå ner 9 våningar när brandlarmet gick förra veckan -det visade sig vara grannfrun som stekte något!! Vi kände oss lite dumma, det verkade inte vara någon annan i byggnaden som reagerade men man kan ju aldrig veta.. Brandlarmet är centralt och O har fått höra att för nga månader sedan var det en granne som fick för sig kl 03 på natten att rosta bröd och brände det – och väckte hela huset!! Snacka om pinsamt, så jag ser till att köksfläkten alltid är på när jag lagar mat!

11 12 2007
Anne

Oj oj den grannen som rostade bröd kl. 03 och fick brandlarmet att gå, den grannen kan inte ha varit särskilt populär i resten av huset den natten….Låter som en bra idé alltid ha köksfläkten på vid matlagning.
Förstås (dumma mig) så är luckorna på utsidan av fönstren (har nog till och med sett sådana på bild när jag tänker efter).
Har ni förresten mycket gas i ert hus? Vår AC sommartid) och värme (vintertid) värms upp med gas. Allt varmvatten värms med gas också. Vi har dock ingen Co2 detector (som de säger) men borde nog helt klart skaffa en… Gas är ju något jag är ovan med, inget vi hade i Sverige.

11 12 2007
petchie

Nej, jag kan tänka mig att brödrostaren inte var poppis i huset ett tag.. ha ha, stackaren.
Du, bra fråga om gasen men faktiskt så är allt el-drivet här, vi har ju så klart inga element men alla våra AC:s är elektriska. Vi har även takfläktar (sådana där gammaldags) i köket och i gästrummet.
Jag hade aldrig en Co2 detector när jag bodde i Bryssel men det borde jag har haft – sov väldigt nära gas-varmvattenberedaren och det kändes ganska läskigt varje gång den satte igång, speciellt på natten… Jag gillade dock min gasspis och den kan jag sakna här, gasspis och elektrisk ugn är den bästa kombinationen tycker jag.

11 12 2007
bryssling

Oj, håll i er nu då. Läskigt med storm!

(Även om jag tycker det är ganska bra att både Al Gore och hela klimatkonferensen på Bali får lite specialeffects som understryker allvaret i frågan. Så länge ingen kommer till skada vill säga.)
Kram M

11 12 2007
petchie

M, jag tycker också att det kan vara bra med lite specialeffekter 🙂 om nu någon är smart nog att göra kopplingen mellan extremt väder och klimatförändringar… Men, the Weather Channel nämnde iaf flera ggr igår att Al Gore fått Nobelpriset även om det var mest BBC News som fokuserade på det med både intervjuer och direktsändningar. Nu kollade jag inte jättemycket på de amerikanska nyhetskanalerna men den stora nyheten igår var att Oprah stöttar Obama…

Nu är Olga på väg till Hispaniola (dvd Dom. Rep. och Haiti) som ju brukar bli mer drabbat oavsett om det är orkaner eller stormar, kanske pga att byggnaderna inte är lika stabila och infrastrukturen är sämre…
Kram!

12 12 2007
Anne

Jag igen…hehe, jag bombar dig med kommentarer under det här inlägget.
Du, jag reagerade också på att amerikanska nyheter mest nojsade om att Oprah stöder Obama och gav det hur lång sändningstid som helst medan inslag om Al Gore och fredspriset fick typ en kort notis och en sekund.

12 12 2007
Millan

😉 Jag var sa glad att jag antligen hade en chans att lasa ikapp lite!! Hahaha!!
Usch lackage fran vaggarna och fonstrena later INTE bra. Har ni fatt fuktskador dar ocksa nu da eller? Jag kommer ihag nar min pappa renoverade vart hus hemma i Sverige och det var varldens busvader. Jag lag med spanner i hela rummet och lyssnade pa droppandet.. huva!

12 12 2007
Annika

Jag är så himla förvånad, VARJE ÅR, över hur lite uppmärksamhet hela Noblepriset får. INTE en bild fr Sthlm, inte en sekund. Inget i Washington Post som är en sådan ärevördig tidning…INGET. JO, om Al Gore i Oslo…Men inte, inte, inte ett dugg fr Sthlm…
Väldigt märkligt…
Helt bortom ämnet…Fastnade för det Anne skrev om Gores sekunder vs Oprah..

12 12 2007
petchie

Anne, inga problem, jag gillar kommentarer 🙂 Just det, inte mycket från Nobelprisutdelningen – men har ni BBC News? Jag är sååå glad att vi har den kanalen, man får INTERNATIONELLA nyheter som inte bara handlar om USA… och de hade väldigt intressanta intervjuer med Al Gore och direktsändning från Oslo. The Weather Channel visade också nga nyhetsinslag.

Millan, nja, det verkar inte som det har blivit några fuktskador – det torkar ju ganska snabbt här i värmen! Jag tänkte också på att sätta ut spannar, men det går ju inte om det regnar in från väggen, och inte taket!

Annika, det är alltid samma sak – man skulle kunna tro att det bara är Nobels fredspris som är viktigt (eller existerar tom)… Man ser aldrig något från Sthlm, inte ens på BBC.. Tråkigt, man vill ju se hur drottningen och prinsessorna är klädda 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: