Hasselback potatoes on the Food Network!!

27 04 2008

I was having my porridge in front of the TV this morning when I thought that I heard the word(s) hasselback potatoes*!! Could I really have heard correctly? Is hassebackspotatis really famous outside of Sweden?? I had to google it of course, and yes, I found lots of websites that mention the classical Swedish way of cooking potatoes in the oven! Isn’t it funny? I can’t remember when I made hasselback potatoes last time, it seems like such an 80’s recipe, but I think it’s time to introduce them to O! Especially as we are both big potato lovers 😉

The chef who was making the hasselback potatoes this morning on the Food Network is a new acquaintance to me – Sunny Anderson (she even has a Swedish last name!) but here’s the recipe. She is not the only famous chef who has made a hasselback-recipe, also Nigella Lawson and Emeril Lagasse (who I don’t like by the way, seems too pretentious in that annoying French way and acts like a rock star on his cooking show on the Food Network), google to find more recipes!

Interesting how as an expat you become so sensitive to everything that comes from your home country – I am famous for pointing out Oh, that’s Swedish anytime there is a song, a film, a reference to anything remotely Swedish! I remember once in Italy when the song Crying at the discoteque with Alcazar came on the radio and I proudly announced that it was Swedish – my Italian friends didn’t believe me, and said c’mon you say everything is Swedish… But yep, for such a small country, we have made / are making quite an impact on the rest of the world – from H&M and IKEA, to Swedish music (and I am not just talking about ABBA…) and apparently even recipes! And not to forget, the Swedish words ombudsman and smorgasbord that have found their way into the English dictionaries (and many other languages use the word ombudsman).
Not the Swedish flag but looks like it!However, everything that looks or sounds Swedish isn’t necessarily from Sweden – this is a photo taken in Norway, doesn’t it really look like the Swedish flag? 😀

*) Name originates from the restaurant Hasselbacken in Stockholm where the dish was served for the first time.

Advertisements

Actions

Information

17 responses

27 04 2008
Desiree

Ha ha ja det är klart att man är extra stolt över sitt hemland som utlandssvensk och gärna vill visa upp och belysa det som är svenskt. På sätt och vis blir man mycket mer svensk då man inte bor i Sverige. Du får ta och göra de där Hasselbacks potatiserna och bjuda O på dem. Fotot såg verkligen ut som Svenska flaggan.

28 04 2008
Lotta

visst e de sa.. man bli aldrig sa svensk coh patriotisk som när man bor utomlands!! och sa lägntar man efter matgrejer som man knappt at när man bodde hemma??!!

28 04 2008
Lullun

Enig med både dig och de övriga som kommenterat. Jag var, om inte antisverige, så iaf inte alls någon direkt svensksvensk förr, men nu kan jag inte heller låta bli att påpeka allt svenskt jag faller över. Har faktiskt fått försöka hålla mig tillbaka lite ibland, eftersom det lätt kan bli lite väl mycket… 😉 Men det är ju inte mitt fel att “vi” finns överallt! 🙂

Vad gäller maten är jag dock inte den som absolut ska laga köttbullar & lingonsylt osv, inte heller nu efter så många år utomlands. Hasselbackspotatis har jag inte ens gjort i hela mitt liv (även om jag tittat på receptet många gånger). Tror inte ens att jag ätit det. Istället är det mannen som insisterar på att jag ska laga Janssons osv. Han är helt såld på svensk mat (allt som inte inkluderar griskött som han inte gillar dock…), och “tvingar på” alla sina grönländska vänner allt svenskt jag kan laga. *hihi*

28 04 2008
Annika

Så det ÄR!! Jag är likadan som du: pekar ut allt svenskt jag ser omkring mig, eller hör omkring mig. Förmodligen ganska irriterande 🙂
Men det finns ju onekligen en hel del att vara stolt över. Fast jag var ganska pissed när Absolut blev franskt :-/…
Men jag kommer förmodligen att kalla det svenskt även i fortsättningen.
Man blir mer patriotisk på bortaplan, helt enkelt 🙂

Häftigt med Hasselbackspotatisen. Visste jag inte, att den är poppis ute i världen. GOD är den ju.

Har du sett Mat-Tinas program på amerikansk TV? Dom är ju lite roliga, faktikst…

28 04 2008
Jess

Hasselbackspotatis har jag hört talas om men inte ätit… tror jag i a f.
Men det verkar “lätt” nog för att en klant som jag skulle klara av det.

Absolut franskt numera? Har de sålt sin själ till grodätarna?? 😀

När jag hör ombudsman och smörgåsbord ler jag lite. Det låter rätt så fult på englska..hi,hi..

Kram!

28 04 2008
petchie

Desiree, visst är man extra stolt över att vara svensk när man bor utomlands!
Jag ska minsann göra hasselbackspotatis en dag, det var som sagt evigheter sedan jag gjorde det receptet.
“Flaggan” blev ett bra foto, det var ett gulmålat “staket” (jag kan inte komma på just nu vad man skulle kalla det!) vid hamnen i Svolvaer (Lofoten) med det mörkblå vattnet i bakgrunden.

Lotta, jag blev Polly-tokig sedan jag flyttade utomlands! Innan dess tror jag inte att jag åt många Polly men när folk frågar vad de ska ha med sig när de kommer på besök, säger jag alltid Polly 😉
Och när jag var hemma förra hösten bad jag mormor göra stekt sill två gånger!! Jag tror faktiskt inte att jag typ ätit stekt sill innan, ha ha! Så visst är det så att man blir sugen på mat och godis som man knappt ätit när man bott hemma. Konstigt!

28 04 2008
petchie

Lullun, jag undrar om det är typiskt utlandssvensk-svenskt att alltid påtala när ngt är svenskt – har knappt hört mina franska eller spanska kompisar uppföra sig så.. kanske för att det trots allt är mer ovanligt att något är svenskt?
Jag var precis likadan när jag bodde hemma, lyssnade knappt på svensk musik, tittade inte på svenska filmer, läste sällan svenska böcker och nu köper jag på mig en massa svensk kultur när jag är hemma!
Ha ha, jag gör faktiskt köttbullar ibland eftersom O älskar köttbullar och lingonsylt (jag kan vara utan sylten helt klart). För att inte tala om Kalles Kaviar, smältost på tub, svensk Herrgårdsost – O är definitivt storkonsumenten av svensk mat i det här hushållet 😀 Igår gjorde han två mackor med Kalles och klämde lite citronsaft över, han sa att det var mycket gott! Alltså, en spanjor som berättar för en svenska hur man bäst gör en kaviarmacka – något är fel, eller??
Det svenska godiset får jag dock ha för mig själv som tur är!!
PS Jag HATAR Janssons, och ska nog inte låta O smaka det för vem vet, då kanske han vill att jag ska laga det, ha ha.

28 04 2008
petchie

Annika, jag håller med – det är säkert jätteirriterande för alla andra, men det är något slags tvångsbeteende att man MÅSTE påpeka allt som är svenskt, ha ha! 😕
Det är tråkigt att Absolut har blivit franskt men hoppas att de håller kvar vid de roliga, ganska svenska inslagen i reklamen och att de inte ändrar på flaskan..
Nej, jag har inte sett Mat-Tina på amerikansk tv – går hon på Food Network?

Jess, vad konstigt att varken du eller Lullun ätit hasselbackspotatis!? Det är superlätt att göra, knepet är att man lägger potatisarna i en träslev när man skär dem för att inte skära rakt igenom. De blir jättegoda i ugnen – testa!!
Japp, Absolut såldes till Ricard (tror jag det var) som är ett pastis-märke (anissprit som man blandar med vatten så blir det grumligt, faktiskt gott!). De har dock lovat att produktionen ska stanna i Sverige (Åhus i Skåne).
Visst låter det knäppt när ombudsman och smörgåsbord uttalas på engelska…

28 04 2008
Anne

Haha, så gör jag också. Det är ju också som att man “ser” allting svenskt (skandinaviskt vill jag påstå) så mycket mer tydligt och reagerar på det på ett helt annat sätt än man gjorde tidigare.
Jag tycker också det är trist Absolut inte är svenskt mer. Å andra sidan lär jag fortsätta kalla det svenskt, på samma sätt som jag kallar Volvo och Saab svenskt fastän det ju faktiskt är amerikanskt…
Hasselbackspotatis hade jag ingen aning om är så internationellt 🙂 Gravlax har jag sett några göra på Foodnetwork. I ett program (och i en amerikansk kokbok jag har) stavar de det som gravlox istället för gravlax. Gravlaxsås/hovmästarsås har de också gjort, men kallar det då “mustard sauce”. Har hört gravlac förklaras som en norsk, en svensk eller en skandinavisk rätt. Lite beroende vad för recept eller kock det är, så säger de lite olika varifrån rätten kommer…. Men hederlig gravLAX är det i alla fall.
Emeril kan jag för övrigt inte heller med, byter kanal då han är på gång.

28 04 2008
petchie

Anne, visst har du rätt i att ibland är det inte svenskt utan skandinaviskt… t.ex “ombudsman” är jag faktiskt inte helt 100 på att det är svenskt från början, kanske danskt?? Gravlax heter det även på “franska” och “nederländska” 😉 Säljs på Ikea i Belgien på polarbröd, polarbrödsmackor säljs även i de vanliga affärerna i Belgien!!
Igår fick vi en belgisk flashback dock när O hittade pasta med en belgisk matkedjesymbol!! Heter så klart inte svåruttalade Delhaize här men var exakt samma symbol… (har du förresten märkt att Danone heter Dannone i USA?!)
Klart att Volvo och SAAB är svenska märken trots att ägandet har gått över Atlanten 😀
Kul att du inte heller gillar Emeril, jag tycker att han är hemsk!!

29 04 2008
Marianne

Kan inte annat än instämma med alla. En annan maträtt som har spritt sig är svenska köttbullar i Turkiet. Köttbullar har ju funnits länge där, men tack vare Ikeas restaurang är det nu populärt att servera svenska köttbullar på krogarna i Istanbul.

Hasselbackspotatis är ju gott, det var ett tag sedan jag gjorde det, kanske börjar bli dags. Tack för påminnelsen : )

Egentligen borde det vara förbjudet att sälja vissa varumärken till utlandet! Snart säljs väl dalahästarna till Japan …

29 04 2008
petchie

Marianne, svenska köttbullar i Turkiet hade man inte riktigt tänkt sig! Men tja, vi har turkisk kebab i Sverige, så varför inte 😉
Jag är själv så himla sugen på hasselbackspotatisar nu så det får nog bli till helgen!
Eller Kina – “made in China”-dalahästar, näe, fy!!

1 05 2008
sunny

thanks for watching!!! i love hasselback potatoes and know the heritage! so happy you enjoyed the recipe and i also just finished bragging about my fave ikea griddle pan! how’s a furniture spot make the perfect griddle pan???!!! alright, well thanks for watching and hope you enjoy future shows!!! sunny…

1 05 2008
Lullun

*hihi* O och min Holger har visst lite gemensamt. Och jag erkänner; jag gillar inte heller Janssons och inte ens kaviar (äter det bara på smörgåstårta). 🙂

Och har inte alls tänkt på att den samma “nationalism” inte gäller alla andra utvandrare. Ja, kanske är det något sådant där “lilleputts”-fenomen, för oss från mindre länder (i.e. länder med färre invånare). Ska verkligen försöka “studera” detta fenomen lite mer framöver… 😉

Och vad kull med kockens kommentar. Vad världen är liten ändå! och vilken tur det inte var Emeril Lagasse som läste. *haha*

1 05 2008
Lullun

Menade kul med ett l så klart och ursäkta för eventuella andra stavfel. 🙂

1 05 2008
petchie

Sunny, thanks for the comment!! I will definitely check out your blog and the shows on the food network!
Unfortunately we don’t have Ikea here in Puerto Rico but I will make sure to look for the griddle pan when I go home to Sweden this summer, thanks for the tip!

1 05 2008
petchie

Lullun, visst är det konstigt att killarna gillar svensk mat som vi inte gillar, ha ha! Jag brukar påpeka att det absolut inte är JAG som har introducerat smältost på tub och Kalles till O – det fick han till frukost när vi var i Sverige. Vi räknade igår – han har två tubar ost, och två tubar Kalles i kylen men vill ändå att mina föräldrar ska ha med sig fler tuber och Herrgårdsost nästa vecka. Hur knäppt är inte det!?
Jag tror absolut att det är finns ett samband mellan storleken på landet och stoltheten – eller nja, fransoserna är ju väldigt stolta över Frankrike och allt franskt men de behöver ju inte påpeka det så ofta eftersom de flesta redan vet att det är franskt… Så kanske mellan storleken och det ihärdiga påpekandet 😉
Visst är det sååå coolt med kommentaren ovan från kocken själv! Nu måste jag ju kolla på hennes program (och läsa hennes blogg)! Och ha ha, du har rätt i att det var tur att det inte var den stöddiga fransosen som läste min blogg 😀
Stavfel är inga problem, jag vet hur fingrarna slinter ibland. (typ böner, du vet!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: