Wednesday recipe: another favourite of O’s… Lavender biscuits!

30 07 2008

Today my mother is baking O’s favourite biscuits – flavoured with lavender! I know that it sounds strange but I can assure you that they are very tasty. It’s funny, when I was in Spain O’s mother made sure to make my favourite dishes, and now my mother is preparing a batch of biscuits to bring back to Puerto Rico for O! In other words, our mothers are very sweet :D

I have promised Anne in Oregon to publish the recipe for the biscuits, since she went lavender picking a few weeks ago. Check out her beautiful photos from the lavender fields in Oregon.

Lavender* biscuits

2 table spoons dried lavender
2 decilitres sugar
Mix these ingredients in a plastic bag, and keep for a few days before baking. Sift and use one table spoon for the dough and one table spoon for decoration.

100 grams almonds
1 pinch salt
5 decilitres flour
1 tea spoon baking powder
100 grams margarine / butter
2 + 1 eggs

Chop the almonds and mix with one table spoon lavender sugar + salt, flour and baking powder.
Mix the margarine and 2 eggs together before blending them with the rest of the ingredients. Use a food processor if available.
Shape the dough into two lengths of ~30 centimetres on a baking tray. Whisk the remaining egg and put on top of the dough, decorate with 1 table spoon of lavender sugar.
Bake in the lower part of the oven ~35 minutes in 175 C / 350 F. Lower the oven temperature to 80-100 C / 175-210 F and cut the lengths into 1 centimetre wide biscuits – dry in the oven with the oven door open ~35 minutes.
 

Have a great Wednesday, while I am preparing for my return to Puerto Rico on Friday morning – my to-do list includes donating blood, finish reading the book The girl with the dragon tattoo (Män som hatar kvinnor), seeing my grandfather, go sales shopping with my mother in my hometown (for her, not me – there is no space left in my suitcase!), getting my roots done by my mother, fitting my THREE new pairs of shoes in my luggage (and numerous new books), exchange photos with my father (through the computers), meet Lullun who lives in Greenland in the Tivoli Gardens in Copenhagen, have a girls’ night out in Copenhagen with Å and L… Phew, I think that’s all!

*) If you don’t have lavender at home, don’t worry – the biscuits are tasty without it too! You can flavour them with aniseed instead, 1 table spoon is enough.


Actions

Information

10 responses

30 07 2008
saltistjejen

Jag har aldrig ätit lavendel i mat tror jag?? Men det låter spännande. Tyvärr är jag ju ingen “bakare” direkt så vi får väl se om jag testar ditt recept. Jättegulligt av era mammor iallafall att göra era respektive favoriträtter!🙂

Å vad roligt att du ska träffa Lullun!!!🙂
Om du ser detta innan du åker till köpenhamn så hälsa henne och krama om henne från mig också! Jag träffade Anna Fair and True igår!! Hon o hennes Peter var här på fika eftersom de är i USA på semester nu och deras första stopp var NYC. Det är så roligt att träffa andra bloggare IRL!🙂

Hoppas du hinner med alla dina saker på din to do list utan att det blir allt för stressigt. Sedan får du ha en bra resa tillbaka till PR!

KRAM!

30 07 2008
Jess

Lavendel kakor.. luktar dom lavendelgott också?😀

Det är mycket som du ska hinna med innan du åker hem till PR igen. Fast att vara med mamsen är ju oftast avkopplande. Jag och mamsen (och Leon) ska kanske också in till stan och shoppa imorgon.

Så du är blodgivare minsann.. jag har länge funderat på att bli det men inte tagit tag i saken. Och som O-positiv lär man väl vara rätt så eftertraktad.

Vad skoj med ytterligaren en bloggträff. Bilder hoppas jag att vi får se sedan.

Ha det bra och hoppas att dina återstående dagar i Svea blir soliga och varma.

KRAM!

30 07 2008
Anna

Sitter på hotellrummet i NYC och surfar lite. Det blir vår sista natt här innan vi ska vidare så vi ska äta gott på Rainbow Room ikväll. Som Saltistjejen skriver här ovan – vi träffades igår och det var så kul!

Jag har inte provat lavenderkakor ännu men det låter så himla gott och jag har sett det på många ställen så snart måste jag prova (eller baka själv)!

31 07 2008
petchie

Saltis, jag hade inte heller testat lavendel i mat förut men det är faktiskt gott. Det är ju lite som att man använder violer och rosor också – de har dock starkare smak än lavendel.
Jag är precis som du – ingen stor bakare / bagare (bakerska?) och kom på efteråt att jag hade ju faktiskt kunnat göra skorporna själv i PR istället för att min mor stod och bakade dem här men hon gör det så gärna för O😉
Jag ska definitivt hälsa från dig till Lullun, vi ska ses i eftermiddag – kul!! Det blir många bloggträffar i sommar, du och Anna, Desiree och Annika ska ju träffas i Sthlm, och Annika & JaCal har redan träffats tidigare i sommar.
Jag tror att jag har fått det mesta gjort nu, inkl plocka vinbär åt mina föräldrar!

Jess, hi hi, de luktar inte så mycket tror jag – skorporna är redan nerpackade men kanske de kommer att sprida väldoft över mina kläder!? Istället för en sådan där lavendelpåse som man hade förr i tiden bland sina kläder🙂
Ja, det är alltid mysigt att vara tillsammans med mor, hon är lugn och inte så stressad som jag kan bli ibland…
Jag är O-negativ, vilket är minst lika eftertraktat så Blodcentralen blir alltid lika glad när jag kommer hem och ger blod! (jag har alltid kommit mig för att registrera mig utomlands som blodgivare!)

Anna, kul att du tittar in under din semester😉 Åh, er semester verkar helt underbar med roadtrip, besök hos Saltis och gamla au-pair familjen!
Min mamma sa att det finns även lavendelskorprecept i Rosendahls Trädgårdscafé-boken – om du har den populära receptboken? (jag har den men har tyvärr inte testat många recept från den)

Kram tjejer, nu åker jag till Lund och ger blod och sedan bär det av till Grönlandsdagarna på Tivoli med Lullun!

31 07 2008
Desiree

Dessa låter goda. Jag har faktiskt aldrig provat Lavendelkakor innan. Jag tänkte på en gång på Anne och hennes vackra bilder från lavendelfälten som hon besökt. Du får njuta och ha det riktigt bra under dina sista dagar i Sverige. Hoppas du får en bra resa tillbaka till PR. Kul att du fick chansen att träffa Lullun.

Kram
Desiree

31 07 2008
Tätortstimotej-Anna

Vi har typ trettitvå (eller fyra) lavenderbuskar i trädgården, jag kanske skulle prova. Fast jag gillar inte mandel alls, tror du man skulle kunna byta ut det mot ngt?

1 08 2008
petchie

Desiree, visst var Annes lavendelfoton vackra, speciellt den med gången mellan lavendelbuskarna… Kan du få tag på lavendel i Alabama tror du? Jag tvivlar på att det finns i Puerto Rico så jag får nog vänta med att testa recepet själv tills vi kommer tillbaka till Europa. När jag någongång får en egen trädgård / stor balkong ska jag definitivt odla lavendel, det är så fint tycker jag!
Det var väldigt trevligt att träffa Lullun igår, vi hade mycket att snacka om, och kul att vimla runt på Tivoli som var fullt med grönlänningar!

Tätortstimotej-Anna, jag tror nog att du bara kan skippa mandeln eller kanske ersätta den med andra nötter – jag är ingen nötfantast men om du gillar t.ex hasselnötter!? Kul om du testar receptet men lägg märke till att du ska förbereda “lavendelsockret” någon dag i förväg.

19 01 2009
peasepudding

Hi, I like the sound of lavender biscuits made with ground almonds, I will try your recipe in the future. Happy travels!

20 01 2009
The European Winter Tour 2009 « Petchie’s adventures

[…] (leverpastej) with cucumber on freshly baked rolls for breakfast, oxrullader (beef roulades!?), O’s favourite lavender biscuits, fondue… you might think that we are obsessed by food, and maybe we […]

13 01 2011
What a Swede & a Spaniard bring from Sweden to Brussels… « Petchie’s adventures

[…] Isn’t this a cool cake tin? It shows three of Sweden’s alpine ski stars from the late 1970′s and 80′s (Ingemar Stenmark,Torsten Jacobsson and Stig Strand (Stig was always my favourite!)). I found it in my parents’ basement (my grandmother had one as well that my sister will probably take care of) and my mother filled it with O’s favourite lavender biscotti. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: