Swedish Summer Nights

21 08 2008

Summer nights in Sweden need to be experienced – they have a special light, also in the south of the country where the midnight sun doesn’t shine, and the nights are very short – especially in June and July.

Desiree in Alabama wrote yesterday about waking up early one morning in Sweden and thinking that it was around 7 o’clock, when she realised that it was just after 04! I had a similar and as early experience in June during my first days at home; a combination of jet lag and no curtains in a room with windows facing east! [and a 2-year old but I actually woke up before him the first day!]

Here are some of my impressions of the Swedish summer nights:

A walk on the beach before sunset

A walk on the beach before sunset, many artists live a few miles further south on the Skåne east coast in the area called Österlen, where the light is claimed to be very special.

The setting sun shining on the trees

I love the way the setting sun is shining on the trees in the forest.

Sunset over the fields

Just when I took this photo of the setting sun over the fields, a deer jumped across the path in front of us (in the above photo), my Belgian friends saw it while I was busy with the camera…

A misty bus stop at sunset

A sunset shrouded in mist; a memory of my parents’ and my bike ride home from a dinner with friends. The river is close by and gives the landscape a mystical atmosphere.

Oil lamps shine a light on the Swedish summer night

It does get dark eventually, but not for very long… There is nothing more cosy than to sit outdoors during the calm Swedish summer evenings, chat with friends in the flickering light from candles and oil lamps, drink some wine (or tea)… Even if this particular evening was not very calm since the neighbours’ “kids” (they are in their 40’s!!) were having a party! So were we, but we were not dancing to loud music, and it was quite funny to look at the “action” across the fence 😉 Anyway, I finally got to use my two oil lamps, they have been packed away in boxes for the last 8 years.

More pictures will follow soon, as I still have lots of photos left to show from my summer holidays!

Advertisements

Actions

Information

22 responses

21 08 2008
Fritt ur hjärtat

Tack snälla Petra! Helt plötsligt känner jag mig så tacksam att finnas mitt i detta hela tiden. Man blir så hemmablind.

21 08 2008
Lotta

du har verkligen fangat the kodak moments för svenska sommarnätter! urfiiina bilder!

21 08 2008
Marianne

Ja, det där ljuset är verkligen speciellt. Undrar om det finns på samma breddgrader på den amerikanske kontinenten. Det borde det väl göra? Ja, och den asiatiska, förstås. Men man hör nog aldrig talas om det, bara det nordiska ljuset.

Haha, jo, sitta ute en svensk sommarkväll är speciellt. Fast rätt kyligt. Jag minns nog vårt bröllop allra bäst, när jag satt i dunjacka de stunder jag var ute och rökte …

21 08 2008
Millan

Ah vilka jatte fina foton!! Det ar verkilgen nagot speciellt med ljuset i sverige under somrarna! Bade morgon och kvallsljuset ar lika magiskt tycker jag. Jag alskar solnedgangar och kan sitta och bara titta nar solen forsvinner ner i ‘havet’. Sa lugnt och harmoniskt!
Jag haller med dig om att det ar jatte gott att sitta ute en sommarkvall och prata… det ar det man saknar resten av aret pa nagot satt (eller i England en har sommaren ;-)). Fina oljelampor ocksa!

21 08 2008
Michele

Wow. Beautiful!!

21 08 2008
Annika

Vad fint, Petra!! Österlen måste vara en helt underbar plats. Hoppas verkligen att jag kommer dit ngn ggn,
Det där ljuset är så speciellt, så vackert. Och ja, vad går väl upp mot en äkta sommarkväll därhemma.
SÅ kul att vi är så många bloggare som visar bilder just nu från vår sommar därhemma.
Kramar!!
Ja, och oljelamporna är superfina!!!

21 08 2008
Desiree

Otroligt vackra och stämningsfulla bilder! Det nordiska ljuset om sommaren är verkligen speciellt och unikt. Sååå vackert både vad gäller soluppgång och solnedgång. Jag gillar verkligen den där sakta gradvisa förändringen mellan natt och dag som tar sin tid i Sverige. Här är det ju mycket mer pank så blev det mörkt eller ljust. Vad kul att du såg till att ha kameran med dig vid just dessa tillfällen så att du fick chansen att dokumentera och fota dessa bilder. Det är ju även mycket mysigt att sitta ute om kvällen då det blivit mörkt med en massa ljus och lyktor. Underbart.

21 08 2008
petchie

Simone, visst är det så att det är lätt att bli hemmablind! Jag tänkte på det senast imorse när jag klev av bussen och gick under ett “flamboyant”-träd, typiskt för Karibien – att jag FAKTISKT bor i Karibien 😉 Det är också en slags “hemma”-blindhet men borta, för efter ett tag så är allt det exotiska så vardagligt, och den svenska vardagen exotisk!!

Tack Lotta, jag har tittat på de här fotona många ggr sedan jag kom tillbaka till PR.. Ack, den svenska sommaren!

Marianne, visst borde det finnas det här ljuset på andra ställen i världen, iaf på samma breddgrader?! Det enda jag kan komma på är ljuset på Skagen, men det är ju fortfarande Skandinavien..
Ha ha, jag lovar dig att jag satt och huttrade som bara den på midsommaraftons kvällen – speciellt som jag hade kommit från Karibien dagen innan! Och inte hade jag med mig nga tjocka tröjor eller jacka, totalt orutinerat 😉 Det blev ju varmare senare i juli så då behövdes bara en kofta på kvällen..

21 08 2008
petchie

Millan, på vår sida försvinner inte solen ner i havet… 🙂 utan bakom skogen och ängarna men det är fint det också! Vi tog kvällspromenader varje kväll i somras, det är så härligt att promenera i kvällsljuset. Med en fransk kompis gick jag nästan vilse.. Eller rättare sagt, hon var orolig att vi gått vilse eftersom det blev mörkt men jag menade att så länge jag visste var havet låg så var allt under kontroll!
Den stora fotogenlampan är min favorit, den fick jag av en fd pojkvän när jag var student. Kul att den nu kommer till användning igen!

Thanks Michele! It is difficult to describe the special Scandinavian evening light but I think that the photos illustrate it quite well.

Annika, jaaa, du måste åka till Skåne och Österlen en sommar! Men jag förstår att det är svårt att slita sig från Närpes och Sthlm 🙂 Det speciella med svenska sommarkvällar är ju också att man verkligen alltid sitter UTE! I andra delen av världen föredrar man ju att äta inomhus även när det är fint väder (oftast ju för att det är för fint dvs varmt!).

21 08 2008
petchie

Desiree, jag blev inspirerad av dig så det blev lite en härmning på ditt inlägg även om det handlade, och visade sommarmorgnar istället!
Jag hade med mig kameran nästan överallt i somras, både för att kunna återuppleva sommaren när jag kom tillbaka hit, och för att kunna dela med mig på bloggen (och för O som ju inte fick uppleva svensk sommar i år, precis som din C).
Här i PR blir det alltid kvällspromenader i totalt mörker (ja, plus alla gatuljus!) – igår tittade vi ut över havet och såg något jättekonstigt stort, orange ljussken.. Vi kunde inte förstå vad det var så vi frågade ett par brevid oss – de trodde nog att vi var helt knäppa, eftersom det var la luna!! 😯 Men den stod så lågt och var så stor – synd att jag inte hade med kameran!!

21 08 2008
Anne

Åhhh, så fina bilder. Jag som aldrig åkt hem i sommar uppskattar verkligen de här bilderna. Att få se och smaka lite på den nordiska sommaren via bilder. Ljuset är ju helt fantastiskt. Det där du skrev också om att man bara sitter uta och njuter, även om man kanske måste sitta med varma kläder så är det nåt speciellt att bara sitta utomhus och njuta av sommarnatten.
Jag gillar det du skrev om att bli hemmablind även på det stället man bor och lever nu, hemmablind fastän det är bortaplan som du skrev. Så är det ju. Det är också ett lite märkligt fenomen hur det man ooohhh aaah:ade över i början nu inte längre “ser”. Det är bra få gäster för då blir man påmind.
Här går solen ner bakom bergen, det är ganska maffigt också. Du såg ju en bild där det lilla flygplanet syntes. Det är rätt mäktigt med solnegångar där solen försvinner bakom berg. Men allra bäst är nog solnedgångar vid vattnet.
Det där med månen var intressant, vad synd du inte hade med kameran.
Jag har flera gånger tänkt på att månen är så stor här, upplevs så stor. Martin påstod nån annan inflyttad på jobbet sagt att månen (fullmånen) är så stor. Den här killen var nog från Indien, vet inte hur månen upplevs där….

21 08 2008
Cecilia

Vilka vackra bilder.Ja nog är det speciellt med svenska sommarkvällar,det har jag saknat i sommar.Även om vädret inte är det bästa så förblir det ändå något speciellt.

21 08 2008
petchie

Anne, jag är glad att du tycker om Sverigebilderna och att du inte blir helt sjuk av hemlängtan när du ser dem..
Precis så är det som du skriver, att man behöver se det exotiska igen med någon annans ögon vilket det ju blir när man får besök. Själv lunkar man på och tänker inte så mycket på det som är runt omkring en varje dag.
Mmm… jag gillar också solnedgångar bakom berg – som jag skrev på din blogg, jag vill gärna ha antingen berg eller hav nära mig (bergen beror nog på att jag bott i Schweiz i två omgångar för i Skåne har vi ju inte så många berg!).
Det var verkligen synd att jag inte kunde ta foto på månen igår, den var så mystisk på något sätt, där den hängde lågt, precis ovanför havet med moln framför. Kanske man upplever månen annorlunda beroende på var man är i världen?

Cecilia, svensk sommar är svensk sommar oavsett hur vädret är 😉

22 08 2008
Kicki

Vilka härliga bilder, jag blir lite tårögd av hemlängtan jag med.
Jag vaknade tidigt en av våra första mornar på landet i Sverige (jetlag såklart) och tittade ut över morgondimman som låg över fälten ner mot viken. Det var alldeles tyst förutom en enstaka fågel. Det är känslor och intryck att spara tills nästa gång vi åker hem.
Kram!!!!

22 08 2008
petchie

Kicki, det är just så, det är de här bilderna man har inom sig och som man tänker på när man har hemlängtan. Inte så mycket de där regniga och ruskiga sommardagarna med 12-15 graders värme (kyla)… som det var ett antal sådana under min första vecka i Sverige!
Kram

22 08 2008
Desiree

Hjälp jag har tappat bort listan för fredagsteman som du snart ska dra igång med. Skulle du kunna maila dessa till mig, snälla. Vilket datum börjar vi förresten med fredagstemat igen? Jag ser fram emot att få börja med dessa för det är ju alltid lika kul att dels tolka själv och se hur ni andra har valt att tolka temat. Ha en bra helg.

Kram
D.

22 08 2008
saltistjejen

Härliga foton! Och oj vad jag saknar Sverige när jag ser dem!!!!
Du har även väldigt fina lampor måste jag säga! Det blir ett så mysigt sken av sådana lampor liksom lyktor. 🙂 jag får lite kräftskivekänsla över mig eftersom det ofta är i augusti när kvällarna börjar bli mörkare igen som sådana lampor och/eller stearinljus kommer fram….

Kram!

24 08 2008
Anna (Sthlm)

Härliga bilder! Jag har faktiskt aldrig varit på Österlen men det är på min lista för framtida resor!

24 08 2008
Jess

Men så vackra bilder!
Man blir alldeles varm om hjärtat.

Mörka Augustikvällar har något magiskt över sig liksom.
Kanske är det gamla barndomsminnen av att “spinka” och palla grönsaker som gör sig påminnda.

Hmm..jo, “spinka” är att spionera på folk i kvällsmörkret. 😀

Kram!

24 08 2008
petchie

Desiree, jag tycker också att det ska bli kul med nya fredagsteman – vi får se hur ni har tolkat mina valda teman!!

Saltis, hoppsan, det var inte meningen att ge er, som inte varit hemma i sommar, ännu mer hemlängtan 😕 Fotogenlampor och ljuslyktor är så mysiga att ha tända på kvällarna, även julikvällarna blir mörka till slut (iaf i Skåne!)..

Anna, jag har en förkärlek för Skånes östkust eftersom det är där jag alltid har tillbringat somrarna – Skånes västkust känner jag minst till och knappt sydkusten heller (för att inte tala om andra dela av Sverige kuster, t.ex Sthlms skärgård!!). Hoppas att du får tillfälle att besöka Österlen snart!

Jess, visst blir man lycklig av att tänka på svenska sommarkvällar! Hi hi, tur att du förklarade “spinka”! Palla grönsaker har jag aldrig gjort, däremot plommon – och blev fast! 😦

Kram till er alla!

28 08 2008
Lullun

Nej, men jösses; kan det verkligen stämma att jag inte fått läst något på din blogg på en hel vecka!! men nu ska här läsas ikapp! .-) Underbara foton i detta inlägg. Ja helt, helt underbara! 🙂

19 06 2009
Friday theme / Show & tell: Summer day / evening « Petchie’s adventures

[…] wanted to write about summer evenings, but then I recalled that I wrote a post about that topic last year… Summer nights in Sweden need to be experienced – they have a special light, also in the […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: