Wedneday recipe: Elle’s chocolate cake

27 08 2008

The following recipe must be THE most popular cake I have ever baked! And when even I, who doesn’t usually like chocolate cake myself, enjoys eating it – it must be good😉 One of the first times I baked it, a French colleague, P and her at the time Italian boyfriend ate most of the cake to an English friend’s shock – he spoke about it for days, ha ha! She later asked for the recipe and actually called me the first time she was about to make it, as she was convinced that there was something wrong with the amount of butter – but nope, it is just 25 grams!

Elle’s Chocolate Cake*

250 grams dark chocolate (I always use the Belgian Côte d’Or Culinaire, it should be good quality chocolate**)
25 grams butter
2 1/4 decilitre sugar
4 eggs
1 1/4 decilitre flour
Strawberries or raspberries – fresh or frozen (this is the “secret” ingredient, which makes all the difference!)

Melt the chocolate in a so-called bain-marie (vattenbad), i.e put the chocolate in one pot / bowl on top of another pot of boiling water.
Whisk the egg and sugar together until fluffy, add the eggs – one at the time, while continuing to whisk. Add the melted chocolate and flour.
Pour 1/3 of the batter into a greased round springform, cake tin (the ones where you can remove the bottom). Add whole raspberries or diced strawberries in one thin layer and then add the rest of the cake mixture.
Bake in the oven ~30 minutes (180 C / 350 F). The top layer usually “cracks” a little, while baking, and the texture should be sticky (kladdig)… Let the cake cool a little before serving it – it is very good also the day after (keep it in the fridge over night).

Picking berries in the garden
Unfortunately I don’t have any photos of the chocolate cake, strawberries or raspberries but here are some other berries from my parents’ garden – blackberries, red & white currants and so-called wild strawberry (smultron)

*) A modified recipe from Swedish Elle magazine
**) I promise, you will never again bake with cacao powder after having used real chocolate for a cake – no more kladdkaka


Actions

Information

13 responses

27 08 2008
Marianne

Det här låter ju superenkelt och urgott! Det blir nog snart en chokladkaka här i huset!

Tack för receptet!

Nu har jag lagt ut ett jag också.

27 08 2008
Marianne

Nu tror jag att du var inne hos mig och jag hos dig! Aha, Miri, ska leta efter hennes länk hos dig.

27 08 2008
Desiree

Ooooh låter så gott. Detta recept ska jag absolut ta och skriva ut och ta och bjuda på. Passar nog väldans bra med olika bär precis som du säger. Vackert foto på blandade bär förresten.

27 08 2008
petchie

Marianne, som sagt så är jag själv ingen större chokladkakefantast, eller överhuvudtaget efterrätter kan jag leva utan – men den här chokladkakan ÄR god😀
Japp, vi gick om varandra i cyberrymden! Vi får se om Miri lägger ut ett onsdagsrecept idag, förra veckan hade hon ett banan-muffinsrecept som jag tänkte testa en dag. De har ju så många exotiska frukter på sin tomt; avocado, mango, papaya, passionsfrukt etc så det brukar bli fruktinspirerade recept hos henne!

Desiree, det går säkert att blanda i andra bär om man inte hittar just jordgubbar eller hallon. Hoppas att du gillar kakan!

27 08 2008
Anne

Mums, vad gott!!!!
Har skrivit av receptet nu. Det här ska jag laga redan ikväll! Passar så bra nu när vi har gäster och det ofta (hehe, alltid) blir nåt extra gott till efterrätt. Återkommer med betyg vad vi tycker härifrån!

27 08 2008
Miri

Yum! This is the cake you served Saturday night, verdad? It was so tasty. You beat me to the punch: I was going to ask you for the recipe!🙂

27 08 2008
petchie

Anne, roligt att du redan ska testa receptet – ser framemot att höra vad ni tycker!

Miri, you are absolutely correct! Glad to hear you liked it, we ate the last left-overs on Monday evening and O claimed that it was the tastiest to date (I always used to make it with raspberries, this was the first time with strawberries!)😀

27 08 2008
Anna (Sthlm)

Åh vad gott det låter! Låter nästan GI med mörk choklad och inte så farligt mycket socker trots allt!😉

27 08 2008
Cecilia

Det måste absolut prövas.Blir till att göra i helgen.Hur har det gått med er,har ni klarat er från stormen Gustav?

28 08 2008
Lullun

Mums, det låter ju jättegott! Den ska nog Aaju och jag testa i helgen. Aaju älskar att bryta choklad dessutom, och nu har han inte fått chansen att göra det sedan i julas så han kommer nog att vara glad.🙂 Tack!

2 09 2008
petchie

Anna, det är varken mycket fett eller socker – och den blir sååå god! Men mörk, fin choklad ska det vara! (det går säkert med vanlig svensk blockchoklad också men jag har alltid gjort den med belgisk choklad…)

Cecilia, roligt att du också blev sugen att baka kakan… Gustav höll sig ifrån Puerto Rico som tur var, även Hanna men nu närmar sig Ike på fredag. Otäckt med de här orkanerna.

Lullun, jag såg att ni redan testat receptet och att det blev gott med skogsbär! Jag tycker att det är fantastiskt att du låter Aaju hjälpa till så mycket med matlagningen – det bådar gott inför hans framtid (och tjejerna kommer att bli så impade över att han kan laga mat!)😉

20 09 2008
What to do with 2 kilos stolen Gorgonzola? « Petchie’s adventures

[…] actually follow the conversation! The most popular thing of the evening was not the cheese, not my chocolate cake with strawberries… It was the Swiss cow toy that I gave O last year as a joke when I came back from […]

11 11 2009
Wednesday recipe: Amish Friendship Cake and who pays for a wedding? « Petchie’s adventures

[…] (Kladdkakans dag + recipe on Erika’s blog) last Sunday. However, since I started making Elle’s Chocolate Cake many years ago, I just can’t make a chocolate cake with cacao powder (cocoa), it has to be […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: