Wednesday recipe: Arroz con gandules

8 10 2008

I feel a little guilty about the simple recipes I have published the last few Wednesdays so today I will make it up to you with lots of photos from our Puerto Rican cooking session last Sunday. We were invited to our neighbours’ country house on the north coast – it was an amazing place with 3 – yes, THREE kitchens, 3 hammocks and a small pool!

Arroz con gandules
First, the ingredients, instead of taking notes we actually took photos of all the stages of cooking:

Ingredients

Ham, green pigeon peas, white rice, olive oil and coriander / cilantro (not in the photo), sofrito…

Fry the ham

Fry the pieces of ham in some oil.

Sofrito

Add some spoonfuls of the Sofrito, which can be bought ready-made, or made according to the recipe I got from one of my Spanish teachers.

Add the pigeon peas

Add the gandules, or green pigeon peas in English as well as the liquid from the can

Stir in some coriander leaves

Add coriander / cilantro

Add the rice

Add the rice, ~1 deci-litre (1/10 of a litre, or as much as you usually prepare) per person

Add water

Twice the amount of water to rice. Add some salt.

The rice boiling

Boil the rice for approximately 20 minutes, with a lid of course

Ready - arroz con gandules

Ready to eat – arroz con gandules!

Lechon asado

Enjoy the rice with some pork roast (lechón asado)! We also had mofongo made with yuca and the starters below:

Deep-fried plantain nests with sausage meat

The starters were also yummy, prepared by our host J – O couldn’t stop eating them and I have to admit that for once I really enjoyed fried plantain! Some of them were made into plantain nests (my name, I don’t remember what they called them in Spanish) and others were just salted and eaten like chips!

The plantains frying

Deep fry slices of plantain. Smash them and shape them into small nests / baskets (our neighbours had a special tool for this, which I have also seen in the souvenir shops in the Old San Juan!).

Plantains nests with Spanish sausage

Fill the plantains with fried sausage meat (I can’t remember now if it was longaniza or some other Spanish style sausage, definitely not chorizo) and serve as a starter!

Hammock overlooking the Atlantic

The siesta in the hammock was just the perfect ending to a lovely and relaxed Sunday with our great neighbours (and yes, we spoke Spanish the whole time!).

Advertisements

Actions

Information

47 responses

8 10 2008
Annika

Vilka otroligt VACKRA bilder, Petra! DU skulle ju kunna ge ut en kokbok! Wow! Är det nya kameran?? Eller är det den trogna gamla trotjänaren Panasonic som tar sådana vackra bilder?
Fast, til syvende og sist spelar nog inte kam’ran s¨stor roll, det är “ögat” på fotografen som räknas…
Jättefina bilder ÄR det i varje fall. Ser så gott, gott, gott ut!!!
KRAMAR!!!

8 10 2008
Kicki

Vad gott det såg ut! En paella med skinka! Den där hängmattan såg inte hel fel ut!!
Kram!

8 10 2008
petchie

Annika, ha ha, jag kände att det blev lite imitation av Pioneer Womans instruktioner men det var faktist O som tog de flesta fotona (jag rörde, vår granne S förberedde ingredienserna och Ss man J serverade drinkarna och hennes bror iakttog så det var en team effort!!). Det var vår nya Nikon som användes!
Tack, jag ska hälsa O att du gillade hans foton 🙂
Kram

Kicki, nja, det var ju inte riktigt paëlla men varför inte… Jag vet faktiskt inte vad pigeon peas heter på svenska – duvärtor är det ju iaf inte 😉
Jag låg faktiskt i en annan hängmatta som var randig i skarpa färger, men den var absolut lika mysig. Hängmatta är nu uppskrivet på vår lista över saker vi måste köpa innan vi flyttar härifrån!!
Kram

8 10 2008
nancysoffice

You can also add annatto oil or sazon packet to give the rice color.

8 10 2008
Anne

Wow, säger jag också. Det här är ju bättre än Pioneer woman. Inget fel på recept med bara text, men bilder gör ju inte saken sämre om man säger så. Vilket fantastiskt hus det verkar vara för övrigt, utsikten ut mot havet var ju makalös.Mycket bra bilder, hög kvalité på dem.

8 10 2008
petchie

Nancy, thanks for the tip! We were actually discussing sazon but our neighbour said that she prefers cooking without it. My Spanish husband uses saffron quite often in his cooking (eg in paëllas), which also gives a nice colour.

Anne, tack! Det var faktiskt kul att ha bilder på alla stegen i matlagningen!
Huset var helt underbart och vi var så glada när vi körde hem – det var en mycket lyckat söndagsutflykt!! (fotot på hängmattan är faktiskt taget med vår lilla Panasonic)

8 10 2008
nancysoffice

You are welcome.

8 10 2008
Desiree

Mums, de här rätterna skulle jag gilla. Jättekul att du verkligen har lärt dig att laga en del typiska rätter för PR. Du har också lyckats ta väldigt fina bilder. Känns som om man vore inte på Pinoeer Womans blogg (känd matblogg) för hon har ju också fina bilder. Ha en riktigt trevlig onsdag. Hur går det med plannerandet av resa hit till den djupa södern förresten? Tror du att ni kommer att ha möjlighet att titta förbi helgen innan T-giving? Vore som sagt superkul.

8 10 2008
Anna

Tre kök? Varför??

Jag gillar att du fått med rörelser i fotona! Jättehäftigt!

8 10 2008
M

Vilken underbar utsikt!! Havet, solen – det vore inte fel.
Skall helt klart testa den rätten. Ser hur smarrigt ut som helst. Instämmer m övriga att det är grymma bilder. Ha en skön dag.

9 10 2008
Marianne

Och så förstår jag inte, jag läste det här i går, men någonting måste ha STÖRT för jag har inte kommenterat!

Superroligt att fota hela receptet! Vad är plantaines? Jag vet, jag kan googla, men det är lättare att fråga dig : D

Det där huset skulle jag också kunna bo i, helt klart. Med den där utsikten och hängmattan och alla kök som jag inte skulle använda … Vi har “bara” två kök, men som sagt, jag använder bara ett. Vad i himmelens namn ska jag med fler kök till?

Kram!

9 10 2008
Miri

Looks like a fun weekend! Did you check out any local beaches? We love Shacks Beach.

9 10 2008
Lullun

Det blir nog inte att blanda ihop Arroz con gandules här, men spännande läsning ändå, med fina foton. Låter som en trevlig utflykt till det “sommarstugan”.. 😉

9 10 2008
cecilia

Wow det vattans i munnen – det där måste jag laga. Ärtorna, är de ungefär som fat marrow peas som man kan köpa i UK? Liksom lite feta i konsistensen, inte så där torra som cennelini bönor?

9 10 2008
petchie

Desiree, jag vet att det blev lite Pioneer woman över det hela men det var faktiskt Os idé att fotografera alla etapperna i matlagningen och han har aldrig hört talas om PW 😉
Synd att det antagligen inte blir någon thanksgivingresa till amerikanska södern men jag hör av mig om det blir en annan gång!

Anna, ha ha, det kan man verkligen undra!! Huset hade två våningar; en äldre del på bottenvåningen med kök, matsal och vardagsrum och en helt spektakulär nyrenoverad övervåning med ett mycket modernare kök. Vi höll dock till i en tillbyggnad som låg i anslutning till poolen med biljardbord, bar, stor amerikansk grill och en stor gasspis med 6 plattor!! Det var mer ett “utomhuskök” även om det var under tak… Som sagt, huset var helt fantastiskt och eftersom frun i huset har 7 syskon så krävs det stora ytor när alla träffas!
Det är O som fått med rörelserna i fotona – det är kul att han har blivit så intresserad av fotografering sedan vi köpte våra nya kameror (den lilla under Californienresan i mars och nu den stora Nikon).

M, jag vet inte om man kan få tag på pigeon peas i Sverige – eftersom jag inte vet vad de heter men det går säkert bra med andra sorters ärtor också. Det var jättemumsigt kan jag lova!

9 10 2008
petchie

Marianne, ingen fara – du får kommentera (eller inte) när du vill 🙂
Plantain är mjölbanan på svenska enligt livsmedelsverket men jag skulle kalla frukten matbanan istället. Den är större och grövre än en vanlig banan och måste tillagas innan man äter den. Mycket vanlig i afrikansk och karibisk matlagning. Voilá så har du lärt dig något nytt!
Oj, jag visste inte att ni hade TVÅ kök? Varför, som Anna sa? 😀 Vi har tre badrum vilket jag tycker är ett badrum för mycket men det verkar vara standard i USA att man har lika många badrum som sovrum!!? Kanske man ska ha lika många kök också…
Kram

Miri, nope we didn’t have time for any beach visits this time as we were only there during Sunday afternoon. We will have to discuss beaches when we meet on Saturday!

Lullun, receptet kanske kan inspirera något recept med ris och ärter? Hjälp, jag inser precis att jag skrivit ärtor ovan i kommentaren – varför har jag så svårt för bönor / böner och ärtor / ärter… Var tvungen att kolla upp den korrekta pluralformen och titta här http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=44702;objekttyp=lan man kan visst skriva både ärtor och ärter… 😀
Jag sa till O efteråt att en sådan där sommarstuga skulle vi ha… ha ha, in our dreams!!

Cecilia, kul att du blev sugen – skulle det passa i din detox diet dock? Bra fråga, jag får erkänna att jag är totalt värdelös på olika sorters ärtor och bönor – ingen aning om de påminner om fat marrow peas… De heter iaf pigeon peas i USA. De var absolut inte torra men jag testade ju bara dem när de var tillagade tillsammans med riset.

10 10 2008
Jess

Vilken trevlig dag med matlagning. Det där såg ju jättegott ut.
Era grannar måste vara väldigt intresserade av matlagning om de har tre kök. 😀

Plantains har jag sett på olika matlagningsprogram på tv. Det är väldigt vanligt i Caribbean eller hur? Skulle vilja prova det. Undrar om det finns att få tag på här men det gör det säkert.

Hoppas att ni får en trevlig helg!

KRAM!

10 10 2008
Marianne

Jo, vi har en hel lägenhet nere i källaren, och då är det så klart ett kök också. Haha, vi har fem badrum, men det är bara för att vi har gjort tvättstuga av ett, annars hade vi haft sex stycken! Helt hysteriskt, men vi lyxar oss med varsitt badrum för varför trängas med alla grejor när man inte måste. Problemet blir att lära sig dela sedan igen!

Här borde alltså finnas plantaines, men jag har bara hittat vanliga Dole-bananer : (

10 10 2008
petchie

Jess, det var verkligen en hellyckad dag med grannarna – de är ganska mycket äldre än oss, typ mina föräldrars generation men väldigt trevliga och avslappnade.
Ja, plantains eller mjölbananer som det visst heter på svenska är väldigt vanliga i afrikansk och karibisk matlagning. Finns det afrikanska invandrare i Dublin så lär det finnas plantains också 😉 I Bryssel finns det ett afrikanskt område där det finns en massa butiker som säljer exotiska grönsaker och frukter.
Det blir säkert en trevlig helg, våra belgiska vänner anländer ikväll!!

Marianne, oj så jobbigt med en massa badrum – det blir ju bara mer att städa… Vi använder inte vårt tredje badrum, gästbadrummet använder vi till tandborstning!! Det kanske låter lite knasigt men rören till handfatet i the master bathroom är inte så bra så det blir stopp om vi borstar tänderna där 😀
Ja, frågan är om du befinner dig i Afrika eller inte eftersom plantains är väldigt vanliga i Afrika – dock söder om Sahara skulle jag tro… Jag hade en diskussion med min spansklärare om Jordanien / Israel låg i Asien eller inte… Inte, tyckte jag!

15 12 2008
The traditional Christmas fika - this time in Puerto Rico « Petchie’s adventures

[…] those who came seemed to enjoy themselves! Our Puerto Rican neighbours S and J (who taught us to cook Puerto Rican food a few months ago), our very sweet relocation / real estate agent E, my French friend E from […]

13 01 2009
The Top List of 2008 « Petchie’s adventures

[…] session of the year: Our Puerto Rican cooking lesson with our neighbours in Isabela – it was so much fun to learn to cook a few local dishes, and the […]

8 02 2010
Happiness is… a toilet brush! « Petchie’s adventures

[…] souvenirs – a little wooden tool to make “plantain nests*” (like we did during our Puerto Rican cooking session here) and dominoes with the Puerto Rican flag. Dominoes is a favourite game on our […]

20 06 2014
adiphene reviews

Don’t let fat cost-free or perhaps gentle meals trick anyone; them usually
comprise copious amounts connected with one more unhealthy element.
Adiphene is the newest and fastest weight reduction supplement in market.
Adiphene Weight Loss Supplements Offers a Unique 25% Discount n select package fr Online B Worldwide If the online critiques are something to go by,
Adiphene is an efficient weight-loss option.

12 07 2014
buzzing in ears

buzzing in ears

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie’s adventures

1 08 2014
medi weight loss

Good day! This post could not be written any better!

Reading through this post reminds me of my good old room mate!

He always kept talking about this. I will forward this page to him.
Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

13 08 2014
best anti aging skin care product for 2013

What’s up, constantly i used to check website posts here early in the
break of day, since i like to gain knowledge of more
and more.

23 08 2014
weight loss supplement

weight loss supplement

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie’s adventures

6 09 2014
adjustable dumbbells cheap

adjustable dumbbells cheap

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie’s adventures

19 09 2014
cheap flights for 50p

A motivating discussion is definitely worth comment.

I believe that youu ought tto publish more on this subject,
it might not be a taboo subjet but typically folks don’t discuss
these subjects. To the next! Best wishes!!

24 09 2014
what causes tinnitus

future, the researchers want to find out whether a combination of several educated in the
gastrointestinal tract hormones can further enhance
the effect of the gastric band. There are various surgical methods to combat obesity.
Glucomannan is among the most active hunger suppressants in Adiphene, and it works to suppress yearnings and help you handle your parts.

24 09 2014
product review

Don’t let fat cost-free or perhaps gentle meals trick anyone; them usually comprise copious amounts connected
with one more unhealthy element. There are various surgical
methods to combat obesity. Assuming that you aren’t a super-taught individual, you will have some major snags adding
on control over your zealous urges towards consuming distinctive sustenances.

27 09 2014
tips to conceive a boy

tips to conceive a boy

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie’s adventures

29 09 2014
the linden method

Such are the ingredients of Adiphene that its one finest selling level is the shortage of
dangerous uncomfortable side effects. Perhaps the main reason behind this though is that you have developed a dependence on food.
Adiphene Weight Loss Supplements Offers a Unique 25% Discount n select
package fr Online B Worldwide If the online critiques are something to go by, Adiphene is an efficient weight-loss option.

29 09 2014
stop anxiety

It reduces fats and carb absorption, reduces urge for food,
stimulates the metabolism promoting fats burning and offers you extra vitality.
Adiphene the new weight loss formula is now available with the
power of 11 different fat burners to boost weight loss. With more time now passed,
those rates would be even higher as obesity is still on the rise.

5 10 2014
bing

Lets begin with stating among the information about this excellent revolutionary weight-reduction plan capsule and metabolism price booster.
This means thay everybody who makes use of Adiphene should shed pounds.
Assuming that you aren’t a super-taught individual, you will have some major snags adding on control over
your zealous urges towards consuming distinctive sustenances.

6 10 2014
fast food

You’ll for certain do not have something to lose with Adiphene,
thus for those that actually need to slim while not losing their time and power, then Adiphene
is that the product for you. Safety is also assured when taking Adiphene because of its natural ingredients, which means
that serious side effects are unlikely to happen if taken as directed.
Having said that, the study has shown that just about
anything that can maximize the metabolism,
also can raise the weight reduction even if the human being
is just resting.

6 10 2014
Taco Bell prices

You wont find Adiphene in your native pharmacy
or some huge store like Walmart or Walgreens.
Perhaps the main reason behind this though is that you have developed a dependence on food.
Adiphene Weight Loss Supplements Offers a Unique 25% Discount n select package
fr Online B Worldwide If the online critiques are something to go by,
Adiphene is an efficient weight-loss option.

6 10 2014
the tinnitus miracle

You wont find Adiphene in your native pharmacy or
some huge store like Walmart or Walgreens. Adiphene is the
newest and fastest weight reduction supplement in market.

Having said that, the study has shown that just about anything that
can maximize the metabolism, also can raise the
weight reduction even if the human being is just resting.

7 10 2014
tacos

Don’t let fat cost-free or perhaps gentle meals trick anyone; them usually
comprise copious amounts connected with one more unhealthy element.
Adiphene is the newest and fastest weight reduction supplement in market.
Assuming that you aren’t a super-taught individual, you will have some major snags
adding on control over your zealous urges towards consuming distinctive sustenances.

7 10 2014
ringing ears treatment

Don’t let fat cost-free or perhaps gentle meals trick anyone; them usually comprise copious amounts connected with one
more unhealthy element. Adiphene is the newest and fastest weight reduction supplement in market.
Adiphene Weight Loss Supplements Offers a Unique 25%
Discount n select package fr Online B Worldwide If the online critiques are something to go by,
Adiphene is an efficient weight-loss option.

17 11 2014
twitter

You’ll for certain do not have something to lose with Adiphene, thus for those
that actually need to slim while not losing their
time and power, then Adiphene is that the product
for you. There are various surgical methods to combat
obesity. The science behind Adiphene consists of 12 of
probably the most power fat preventing ingredients
known.

1 01 2015
contorno de ojos mary kay

contorno de ojos mary kay

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie’s adventures

9 03 2015
free coloring pages

Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s webpage link
on your page at proper place and other person will also do same
in support of you.

18 09 2015
PlusCheats.com

Hi to all, it’s genuinely a good for me to go to see this web page, it contains helpful Information.

21 09 2017
Click

exercise

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie

17 11 2017
6 pack abs workout

Coolsculpting.com cost

Wednesday recipe: Arroz con gandules | Petchie

14 12 2017
programs

My brother recommended I would possibly like this website.
He was once totally right. This publish truly made my day.

You can not imagine simply how much time
I had spent for this info! Thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: