Wednesday recipe: My grandmother’s sugar cream buns as requested

12 11 2008

Since a few readers asked for my grandmother’s recipe for the sugar cream buns seen in my Friday post about sweets, here it comes! It is a classical Swedish recipe and I am sure that it can be found in lots of recipe books. However, my recipe is from the notebook where my grandmother and aunt wrote down their best recipes for me when I was 13! I use the first recipe, which is for pancakes very often but the cream bun recipe I haven’t used in many years.

I remember though once, as a teenager how my friend L and I made a full batch of these buns when home alone – and then proceeded to eat almost all of them!! We didn’t feel quite well after that binge eating.. So, if you make the buns – try not to eat them all at once😀

Mormors vaniljbullar

25 grams fresh yeast (or equivalent in dry yeast, usually one bag of 7-8 grams)
75 grams butter or margarine – melted
1 egg
2½ decilitres milk – to be heated together with the melted butter
1/4 teaspoon salt
3/4 decilitre sugar
9-10 decilitres flour

Cream:
2 decilitres full cream
2 tablespoons flour
2 egg yolks
1 tablespoon sugar
2 teaspoons vanilla sugar (or equivalent in vanilla extract)

Well, my grandmother didn’t write down any detailed instructions but I would let the dough rest maybe 20-30 minutes (or until the dough has increased to twice its size) before starting to make the buns. Add a spoonful of cream filling, before shaping small pieces of dough into buns. Make sure that the closure of the bun is facing downwards on the cooking sheet. Let the buns rise for another maybe 20 minutes before putting them in the oven.
Oven: 250 degrees Centigrade / 475 Fahrenheit for ~10 minutes or until golden brown. Melt a little butter and put it on top of the buns, before turning them in sugar.
UPDATED: I forgot to explain how to make the vanilla cream filling! Mix the cream, egg yolks, sugar and flour. Stir while heating it until boiling. Mix in the vanilla sugar / extract and let the filling cool in the fridge.

Good luck and hope that the result looks something like my grandmother’s buns below!

Gran's sugar buns

PS Fler onsdagsrecept hittar du hos Desiree, Marianne och Mia.


Actions

Information

17 responses

12 11 2008
annaluna

Great!

Och ja, jag skriver en bok; inte så superhemligt men ändå lite grann. Vissa utdrag går att hitta i min blogg här och där, t.ex. detta:

http://annaluna80.blogspot.com/2007/03/avskedet_30.html

http://annaluna80.blogspot.com/2007/04/dden.html

http://annaluna80.blogspot.com/2008/07/its-all-about-memories.html

12 11 2008
Annika

OJ, vad GOTT!!! OJ vad sugen jag BLIR!! men törs man ge sig på dom? Dom bara måste ju bli fluffiga som 17, annars är dem ju itne så goda.
Nu du, Petra…NU får jag ta mig en fundrare på om jag törs ge mig på dessa eller inte…FÖR GODA ÄR DOM JU!!!

KRAM!!!

12 11 2008
Desiree

Ahh här kommer vaniljbullarna. De såg ju som sagt urgoda ut! Smarrigt. Det funkar alltså lika bra med torrjäst, toppen. Tack Petra.

12 11 2008
Anna (Sthlm)

De ser ju bara så himla goda ut!!

12 11 2008
Lia

Men ÅH så mumsiga de ser ut! Jag tycker detta är klassiskt fikabröd med en rejäl lyxkant. Själv föredrar jag mycket socker på toppen, så där så läpparna klibbar ihop=) och mammas röda vinbärssaft till. ÅH, vart tog sommaren vägen?!

12 11 2008
Mia

Halloj, ja det var inte igår! Allt väl med dig? Jag vet fortf inte vad du arbetar med därborta!

Allt bra här, just nu letar jag lgh och det är galet jobbigt annars känner jag att jag är på rätt plats just nu. Men min MA lär tas utomlands. Har en längtan tillbaks till USA men vi får se var jag hamnar, utbildningen får styra…

Kram Mia

12 11 2008
petchie

Annaluna, tack för länkarna! Jag tycker att det låter som en väldigt spännande idé och läser gärna mer!

Annika, varför inte? Jag tror säkert att bullarna blir bra – jag borde själv baka dem en dag snart. Lycka till!!

Desiree, jag har ju inte testat att göra just de här bullarna med torrjäst men än så länge har jag inte haft några problem med att baka vetebröd (t.ex fastlagsbullar, och lussekatter).

Anna, om jag inte minns fel så åt min mormor, moster och jag + en irländsk kompis upp allihop (inte på en gång dock)😀

Lia, mmm… röda vinbärssaft var det evigheter sedan jag drack! Nu fick du mig också att längta efter den svenska sommaren😉

Mia, allt är bra här även om lite frustrerade över ovissheten inför framtiden… vi vet ju inte vart vi ska flytta i januari men det löser sig väl.

Kram tjejer!

12 11 2008
Tätortstimotej-anna

Ooo, okej, nu vet jag att jag är halvhandikappad, men jag har aldrig gjort vaniljsås själv, jag fattar att det måste vara med värme, men hur mycket och i vilken ordning? Funderar på att vaniljbulla mig imorgon, speciellt som jag hittade färskjäst som går ut nästa vecka…

12 11 2008
petchie

Ha ha, Tätortstimotej-Anna, tänkte inte ens på det eftersom mormors recept inte hade några instruktioner alls!!
Det här är vad jag hittade på nätet: Blanda mjölken, äggulorna och sockret. Koka upp under omrörning. Låt såsen svalna. Vispa i vaniljsockret, ställ såsen att kallna.
Ok, så mormors recept är med grädde och mjöl men tja, du får väl improvisera lite😉 Sorry att jag inte kan vara till bättre hjälp, hoppas att det går bra – färskjäst måste ju utnyttjas till något riktigt gott!!

13 11 2008
Mia D

Mums vad det ser gott ut. Hade tänkt baka mjuk pepparkaka för att ta med till avdelningsmötet i morgon, men nu får jag nog tänka om!

13 11 2008
Mia

Hemmafru låter lyxigt men aningen tråkigt..:)
Hur kommer det sig att du inte exakt vet vilket land, beror det på jobb eller?

Kram Mia

13 11 2008
Marianne

Så där vackra kommer mina aldrig att bli, men de kanske blir lika goda? Ska läsa ett par bloggar till, sedan lägga in ett recept och sedan nanna.

kram!

13 11 2008
Tätortstimotej-Anna

Nu har jag bakat vaniljbullar! Jag gjorde några lite för stora, så de blev bara tolv, men det gick okej. Tre gick sönder och tappade mycket av sin fyllning😦 Jag tror vi delar på en i kväll så tar jag med resten till jobbet imorgon.
Förresten, fick du mailet om sevärdheter/mat?

13 11 2008
petchie

Mia D, nu blir jag nyfiken – blev det mjuk pepparkaka eller vaniljbullar? Gott med mjuk pepparkaka också!

Mia, det har varit helt ok att vara hemmafru under ett år – jag har ju trots allt lärt mig ett nytt språk, haft många gäster från Europa och de senaste månaderna varit mycket på Alliance Francaise och hjälpt till där.
Ovissheten inför framtiden beror på att O inte vet var han får jobb nästa år – inom företaget. Vi får se…

Marianne, äsch, så svårt är det inte att få bullarna så fina men det är klart – mormor har ju haft många år på sig att öva att rulla bullar😀

Tätortstimotej-Anna, vad roligt att de blev lyckade – hoppas att kollegorna gillar dem imorgon!
Ja, tack så jättemycket för alla tipsen – det har blivit en liten hiccup när det gäller resan men jag mailar mer.

14 11 2008
anna of sweden

Ser mumsiga ut. Blir det havrekakor nästa gång?🙂

15 11 2008
Marianne

Hahaha, är du medveten om att jag såg ditt onsdagsrecept i torsdags, fick för mig att “Å, det är onsdag” och la in ett recept som den naturligaste saken i världen, samtidigt som jag var fullt medveten om att det skulle vara fredagstema nästa dag! Alltså jag VISSTE att det var torsdag, men glömde det! Snacka om förvirrad!

17 11 2008
petchie

Anna of Sweden, absolut – havrekakor står på måste-baka-listan😀

Marianne, ha ha, ibland kan man bli lite förvirrad! Jag trodde att du visste att onsdagsreceptet var en dag försenat – och det gör ju absolut inget! Det är ju många som skriver fredagstema för sent, och det har hänt mig med. Onsdag eller torsdag – det kvittar ju egentligen😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: