Friday theme / Show & tell: If I won 10 million…

27 03 2009

Last Friday of March and Erica‘s last Friday theme is: If you won 10 million [Swedish crowns] – what would you do? What is the absolute first thing you would do?

At first I thought that I would of course do what many others have already mentioned – pay off debts (student debts in my case), travel and maybe buy a home. But I wanted to show some photos, it is after all show and tell, and then I knew what I would do:

I would use the money to renovate some of the old buildings in Spain – in O’s village there are just far too many crumbling houses and it makes my heart bleed to see how they are not taken care of. Instead people build new buildings next to the derelict ones!

A street with many derelict buildings in a village in Spain

Not a very good photo to illustrate the decay but on the right there used to be a building – now there is just a wall

Spanish traditional old house

This house is in relatively good shape, at least from the outside… I love the green shutters

Crumbling facade on a Spanish house and an old brick wall

But this is very often how the buildings look – crumbling facades and half-ruins

Spanish old factory building

I would buy this old factory building and maybe turn it into a hotel / Bed & Breakfast – no stress about profit if I have won 10 million!

The renovated palace!

The old palace had been crumbling for years and O recalls playing in the ruins as a child – it is now beautifully renovated and houses a restaurant, bar and hotel. That would be the model for my renovations!

The beautiful view of the mountains in Spain

This area of Spain is very beautiful with mountains (snow-covered in winter -usually until Easter) and valleys scattered with villages and almond & olive groves

A fruit orchard

There is an orchard behind the gate along the small stream – I’d like to have an orchard of my own!

Picking figs in Aragón

I would grow olives, almonds, apples, figs…

A small Spanish summerhouse
 
And maybe build a little hut in the middle of the orchard, where I could cook lunch, have a siesta when the sun gets too hot, and have barbeques with friends

You can always dream… Have a great weekend everyone!

The other Friday theme participants can be found here:
Anki, Anna, Anne, Annika, Cecilia, Christel, Desiree, Emma, Erica, IngaBritt, Jemaya, Jennie, Lena, Lena W, Leopardia, Lia, Mais-oui, Marianne, Marie, Marina, Marskatten, Mia, Mia D, Millan, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Nilla, Petra H, Saltis, Sara, Simone, Sparkling, Strandmamman, Taina, Under Ytan, Victoria, Victoria V and Västmanländskan.

Advertisements

Actions

Information

17 responses

27 03 2009
Anne

Vad fint du skriver och berättar, gillar ditt sätt att tolka in temat och inte bara som jag (och många andra) rabbla upp att jag skulle köpa hus, resa.
Fint med bilderna från Spanien, det slår mig hur väldigt vackert det är. Och även om du säger det finns många byggnader som borde få lite TLC så tycker jag det ändå från bilderna ser så väldigt vackert ut. Ack, detta fina europeiska och arkitekturen. Så fint, även om vissa hus är i sämre skick.
Vad vackert det skulle vara att bo i de här trakterna och ha/göra det du skriver om i inlägget.
Ha en liten trädgård med oliver, fin utsikt…
Ruinen som renoverats och blivit restaurang är ju verkligen ett jättebra exempel på hur bra och fint man kan göra med gammalt.
KRAM!

27 03 2009
maisoui

Jag förstår precis vad du tänker, så kan jag också känna ibland när man går förbi byggnader som bara förfaller. Vi får hoppas att vi vinner massor av miljoner så kan vi sen fundera över vilka projekt vi skall ta oss an 🙂 . Trevlig helg!

27 03 2009
petchie

Anne, tack! Jag menar inte alls att ditt inlägg var tråkigt men eftersom du redan skrivit det så tänkte jag skriva något annorlunda. Och så ville jag ju visa bilderna från Spanien 😉
Det är faktiskt Os mormors hus på andra bilden och O och jag har stora drömmar om hur man skulle kunna renovera och fixa. Tyvärr är bouppteckningen inte klar, mer än 4 år efter hennes bortgång så så länge det inte är klart att huset tillfaller Os mamma kan man ju inte göra så mycket… Tredje fotot är från gaveln på hus och jag vet inte om den obebyggda delen tillhör fastigheten eller inte.
Fruktodlingen bakom grinden tillhör Os föräldrar men Os pappa har inte ork att ta hand om den riktigt längre så den drömmer vi också om att ta oss an. Huset på sista fotot tillhör en av Os kompisar och ligger mitt ute i en gammal fruktodling – det var så omysigt man kan tänka sig inomhus, typiskt spanskt att inte bry sig! (om jag nu får generalisera) Men vi hade en härlig [men iskall] eftermiddag där med Os kompisar, vi grillade lammkotletter och korv inomhus i den öppna spisen!
Palatset har verkligen blivit urfint men jag vet inte hur många miljoner som plöjts ner i projektet – O påstår att det tagit 20 år att renovera, mycket korruption i offentliga projekt??!
Ja, vi har många drömmar och planer om hur vi skulle kunna leva i Spanien men frågan är om vi skulle kunna försörja oss på det… Vi får se!
PS Om vi flyttar till Spanien får du och M komma och hälsa på!!

Maisoui, visst kliar det i fingrarna att ta sig an de där fina men förfallna gamla byggnaderna som ingen verkar bry sig om!! Ja, vi får drömma vidare!

Trevlig helg tjejer!

28 03 2009
Mia

Vilken underbar idé! Något med själ och passion – det är sånt pengar är till för. Älskar de gröna fönsterluckorna btw jag med..:)

Är du i PR nu alltså? Eller? Ni är ju ena riktiga globetrotters, går inte att hänga med.
Önskar att jag kunde säga samma sak om mig men icke, är istället fastlimmad till skrivbordet och ska så vara till sista maj. 😦

Hade ingen koll på att Urban Outfitters sålde hemdetaljet fram tills igår. Helt såld! Hur är de prismässigt?

Stor kram

28 03 2009
leopardia

Jag skulle lätt komma och bo på ditt B&B, jag älskar Spanien. Och vilken fin tanke och fint inlägg du fick tell på veckans tema!

28 03 2009
Desiree

Härligt, vilka spännande drömmar. Jag tror verkligen på din idé. Det där huset med de grön fönsterluckorna var jättefint för att inte tala om det där läckra huset vid klippan. Vilken utsikt. Ja du skulle kunna ha typ ett B&B där, vore urläckert! Åh vilket härligt och fint foto när du håller alla de där fikonen i dina händer. Jag älskar fikon, så goda! Mums vad jag skulle vilja ha dem. Visste du att fikonfrukten tydligen egentligen är en blomma som viker sig inåt istället för att veckla ut sig läste jag nyligen. Jag hoppas att du får dina drömmar att gå i uppfyllelse någon dag här framöver. Återkommer med mail till dig snart angående resan. Det ska som sagt bli underbart och jag har redan köpt mig en guidebok som jag håller på att läsa just nu. Du och jag är ju guideboks-tjejerna eller hur?

28 03 2009
Taina

Superbra idé! Och kanonfina foton som visar hur det ser ut. Många av husen i Hartford ser också så där skruttiga ut och de har helt enkelt inte råd att riva dem. Hartford som är Connectcuts huvudstad! Vissa kvarter, med gamla fabrikslokaler, skulle kunna var mysiga att omvandla till hotel/bed & Breakfast. Precis som du säger. I en mindre stad, inte så långt härifrån, har de faktiskt börjat renovera en del gamla fabriksbyggnader till lägenheter. Så dream on och kanske det kan bli verklighet en dag 😉

28 03 2009
Ingabritt

Oj vad likt Grekland det verkar vara i Spanien, de här bilderna hade lika gärna kunnat vara tagna i en by utanför Naousa. Fin tanke att renovera och fräscha upp, det är ju nåt som kommer många till del, inte bara en själv. Pengarna räcker väl i alla fall till att fixa några hus…

30 03 2009
Anna (Sthlm)

Vilken underbar idé! 10 miljoner svenska kronor kanske iofs inte räcker så långt. Å andra sidan kanske de där gamla rucklen inte kostar så mycket så att du kunde spendera det mesta på själva renoveringen och att starta upp verksamheten!
Säg till när du är klar så bokar jag in några nätter på Petras B&B!

30 03 2009
Annika

Jag skulle också komma och bo på ditt B&B i Spanien!! Härligt!!
SÅ otroligt vacker det ser ut i O’s trakter! DÄR skulle man nog kunna slå sig ner och bo ett tag. Rusta upp ett ruckel för 10 mille, och sen njuta av dess frukter…
Kram!!

30 03 2009
petchie

Mia, kul att du också gillar Os mormors hus gröna fönsterluckor 😉 Vi hoppas kunna renovera det snart så fort bouppteckningen är uppklarad!
Japp, tillbaka i PR sedan en vecka tillbaka. Det är skönt att vara “hemma” igen med egen säng, garderob och rutiner…
Jag såg inte så många möbler på Urban Outfitters i Sthlm så har ingen aning om hur de är prismässigt.

Leopardia, tack! Jag lovar att berätta om det blir något B&B i Spanien 😉

Desiree, O och jag har stora drömmar för hans mormors hus (med de gröna fönsterluckorna) men än så länge är det inte klart vem som ska ärva det… Synd att det står och förfaller under tiden!
Palatset på klippan är verkligen häftigt, man har en jättefin utsikt och interiören är väldigt medeltida. Vi skulle jättegärna vilja ha vår framtida bröllopsfest där men tyvärr finns det ingen stor sal och man vill ju inte sitta uppdelade i olika rum…
Vad intressant att fikonen är blommor egentligen! Tack för att du lärde mig något nytt! Mina föräldrar blev helt chockade när vi hade med oss flera kilo fikon till dem hösten 2007 – färska fikon är ju värt en förmögenhet i Sverige!
Ha ha, vi är verkligen guidebokstjejerna 😀

Kram tjejer!

30 03 2009
petchie

Taina, man är ju inte så van vid från Sverige att det är skruttiga hus överallt… Och det är inte bara skruttiga hus, även halvbyggda hus överallt – pengarna tog slut, och man har gett upp / väntar på att spara ihop till nästa byggetapp!? Vad konstigt egentligen att Connecticuts huvudstad har så mycket nedgången bebyggelse, för det är väl ändå en av de rikaste staterna?? Gamla fabrikslokaler blir verkligen häftiga bostäder, jag skulle mycket väl kunna tänka mig bo i ett sk loft.

Ingabritt, det har du rätt i! Det var ett av mina starkaste intryck från grekiska landsbygden, alla skruttiga och halvbyggda hus överallt. Spanien och Grekland har ju mycket gemensamt, inklusive hur man talar engelska! O har blivit tilltalad flera ggr på grekiska av greker som trott att han var därifrån!
10 miljoner kronor kommer man nog egentligen inte så långt med, 10 miljoner EURO lite längre (därför som jag inte skrev ut vilken valuta jag tänkte i!)…

30 03 2009
petchie

Anna, det är ju det som är problemet i Spanien – bostäder, även skruttiga, är dyra! Så nej, 10 miljoner räcker nog inte långt… Ha ha, tänk om det blev verklighet och jag kunde anordna “blogg-konferenser” på vårt B&B! Det hade ju varit så häftigt! Jaja, drömma kan man alltid göra…

Annika, jag får väl se till att det blir av då, så att ni alla kan komma och bo på vårt B&B – bloggträff i Spanien om några år 😉 Det är jättevackert i Os region, och det är synd att de flesta turisterna fastnar på playorna ute vid kusterna..

Kram!

31 03 2009
Ulla

Var i Granada på språkkurs sommaren 2003 och reste lite runt södra Spanien – såååå många underbara ställen. Man får hoppas att någon (om inte du) vinner de 10 miljonerna och får samma idé som du 🙂

31 03 2009
petchie

Ulla, jag hoppas också att fler får samma idé som jag så det rustas upp i Spanien istället för att bara byggas nytt. Har aldrig varit längre söderut än Alicante, inte O heller så det borde bli av någongång i framtiden.. när vi bor i Spanien!

31 03 2009
Marskatten

Vilken underbar dröm du bygger upp! Vilket drömscenario!
Den resan skulle jag gärna deltaga i, fast i mitt fall i Toscana (om du inte misstycker)!
Tack för beöket på mig blogg!

2 04 2009
Sara

Visst ar det roligare att dromma i Euros eller Pund : ) Vilka fina muggar du har i blatt och gult, verkligen snygga!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: