The Stockholm syndrome…

22 04 2009

Apparently Americans are afraid of the US turning into… Sweden, i.e a socialist country! If you want to see an funny take on the so-called socialist Sweden – check out the Daily Show with Jon Stewart this week (click on link to see the video – I can’t embed it for some reason).
The funniest is when they visit Robyn’s home and compare it to MTV’s Cribs… Yes, her TV is a little bit smaller than 50 Cent’s and she collects her recycling under the kitchen island 😉

Advertisements

Actions

Information

13 responses

22 04 2009
Caroline

Hahha…alskar John Stweart!!!

22 04 2009
Desiree

Jorå det har man hört. Det verkar som om många amrisar tror och är övertygade om att Sverige är en kommunist stat. Jag har fått frågan: Do you have freedom in Sweden? Blev helt paff över frågan. Jag skulle säga att vi faktiskt har mer frihet i Sverige än vad amrisarna har här på sätt och vis och hur definierar man förresten frihet. Ha en bra dag.

22 04 2009
Anne

Haha, det klippet var riktigt bra.
Precis som Desiree säger så tycker jag också att det verkar som att amerikanerna ibland blandar ihop det här med socaliststat och kommunistisk stat. Tyvärr.
När min svenska kompis läste en samhällskurs på college här så nämndes Sverige flera gånger som ett typexempel på en socialistisk stat och var det land som det stod om i läroboken, kanske inte alltid i helt positiva ordalag…

22 04 2009
Annika

The Stockholm Syndrome ja, det har man ju hört talas om.
Men jag har nog aldrig fått den uppfattningen om att amrisarna tror att sverige skulle vara en socialiststat. Det har mer varit frågor om höga skatter, vacker natur och ja…jo…”free sex”…
Annars håller jag nog med Desiree om att jag nog tycker att man har mer “frihet” i sverige än vad man har här.
John Stewart är iallafall COOL, det är han!
Så här kan man ju se det; USA skulle behöva ha lite mer “sverige sig” och Sverige skulle behöva ha lite mer “USA i sig”.
Det borde finnas en ö i mitten av Atlanten där det “perfekta” landet ligger…
Kram!!

22 04 2009
petchie

Caroline, jag är så dålig på att komma ihåg att kolla på The Daily Show trots att jag gillar Jon Stewart. Det var faktiskt tack vare min spansklärare som jag fick höra om Sverige-reportaget!

Desiree, visst är det intressant hur amerikanerna alltid snackar om “it’s a free country”… Visst har du rätt i att på många sätt och vis har vi mer frihet i Sverige, men de fokuserar väl bara på att staten är stark och att vi betalar mycket i skatt.

22 04 2009
petchie

Anne, visst är det ett kul inslag, även om man hoppas att folk förstår att det är en aningen ironiskt!?? Jag tyckte iaf att kontrasten mellan svenska och amerikanska artisters bostäder var himla kul – jag hade ju hellre bott i Robyns lägenhet än någon rapartists vräkiga hus 🙂
Socialistisk stat låter så östeuropeiskt på ngt sätt, socialdemokratisk låter bättre. Men visst, allt handlar om perspektiv och för amerikaner så är ju höga skatter = socialism!

Annika, egentligen så är ju the Sthlm syndrome något helt annat – försökte förklara för min spansklärare idag att det är när gisslan känner sympati för sin gisslantagare.. Jag hoppas bara att Jon Stewarts tittare är lite smartare än the average Joe och fattar att det kanske inte är sååå socialistiskt i Sverige!?
Om du ser i början på inslaget så är det en massa debattörer och politiker som har hänvisat till Sverige och att högre skatter skulle innebära att USA blev som Sverige 😕
Ha ha, att vi skulle vara liberala när det gäller sex gäller ju som fördom även i Europa – italienare, spanjorer etc är ju övertygade om att man bara kan åka till Sverige och få hur många blondiner på fall som helst!!
Ett mellanting mellan USA och Sverige hade varit perfekt – kanske Canada? 😉

23 04 2009
annaluna

OMG, hahaha, shit vad vi skrattade! 🙂

23 04 2009
Ida

Tack för tipset! Riktigt kul och lite småirriterande.. =) Nu har del två i serien också kommit: http://www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=225126&title=The-Stockholm-Syndrome-Pt.-2

23 04 2009
Petchie

Annaluna, visst är det kul så länge man fattar att det är ironi… 😉

Ida, ja, jag orkade inte hålla mig vaken för att se det live på tv igår (programmet börjar kl 23 vilket är lite sent, speciellt om man sovit så dåligt som vi gjort den senaste tiden) men kollade det i eftermiddags. Kul slut med Ikea – man ser verkligen Ikea när man landar på Newark 😀

23 04 2009
Anne

…..håller med det Annika skrev, att Sverige skulle behöva lite mer USA och USA lite mer Sverige. Det vore rätt perfekt.
Såg du att nu skrev även DN om det här klippet, rätt stort på förstasidan där de nämner Daily Show och Sverigeinslaget…

23 04 2009
Annika

Man får anta att Jons tittare alla fattar att det var ett skämt. Det är ju verkligen gjort med glimten i ögat. Strålande!!

24 04 2009
Marianne

Hahahahaha! Tack Petra för det här roliga inlägget och tack Ida för del två!

Tänk att folk har fördomar om oss, precis som vi har om dem : D

27 04 2009
petchie

Anne, jag såg att det var många medier i Sverige som uppmärksammat inslagen – kul! Har dock inte läst någon kommentar om det, om folk uppskattade det eller inte.

Annika, jag tycker mest synd om den där mannen som svarade ja på den där frågan om massagen… lite pinsamt 😀

Marianne, ja, det där “reportaget” gjorde ju inget för att minska fördomarna om svenskar, ha ha 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: