Belgium – the most complicated country in the world?

24 09 2010

This week a short, animated film has been circulating on Facebook among all my friends with a connection to Belgium, as well as in the office. And since my Walloon (i.e French-speaking) colleague was laughing at it this afternoon and telling me “Mais c’est vrai!” (But it’s true!), I thought that the rest of you who don’t have any Belgian links, should get to see it as well:

Have a nice weekend!

Advertisements

Actions

Information

8 responses

24 09 2010
Elisabeth

Belgien är verkligen ett komplicerat land. När jag pluggade nederländska skulle vi lära oss de politiska systemen i NL och Belgien, puh! Förresten, hur pass mycket skiljer sig franskan i Belgien (eller för den delen Schweiz) från franskan i Frankrike?

24 09 2010
petchie

Elisabeth, jag är glad att jag slapp studera det belgiska politiska systemet när jag läste europeisk jämförande politik eller vad nu en av min första kurser i statsvetenskap hette för många herrans år sedan 🙂
Jag ska nog skriva ett inlägg om belgisk franska men den skiljer sig inte jättemycket från den franska (eller schweiziska) franskan förutom vissa dialektala uttryck… Ha ha, det är kanske inte riktigt vad en fransman skulle säga men jag är kanske lite mer objektiv (eller har sämre koll på fransk-franska) 😉

24 09 2010
saltistjejen

Hahaha! ÄR det verkligen så…?!?
Det känns som om skolgeografin, historian och språkundervisningen måste ta hur lång tid som helst! 😉
Kram!

24 09 2010
petchie

Saltis, ja men visst!! Mer eller mindre… Som min vallonska kollega satt och sa ganska uppgivet medan hon skrattade åt filmen i eftermiddags.
Det är nog ganska lätt att studera historia etc i Belgien: i Vallonien studerar man den från ett vallonskt perspektiv och i Flandern från ett flamländskt perspektiv… Belgien har ju dessutom inte en särskilt lång historia, landet skapades 1830! Men jag vet faktiskt inte hur undervisningen går till. Men jag är ganska säker på att de har helt separata läroplaner! Språkundervisningen är generellt bättre i Flandern där flamländarna lär sig att tala bättre franska än vice versa – ytterligare ett argument som spär på flamländarnas bitterhet mot vallonerna.
Kram!

24 09 2010
Brysselkakan

Helt underbar! Precis så här är det ju i detta land, inte undra på att, det trots val i juni, inte finns någon regering än… Ja, jösses!

24 09 2010
petchie

Brysselkakan, vad kul att du gillade filmen!! Ha ha, egentligen blir man väl inte mycket klokare av filmen men rolig är den och illustrerar hur rörigt det är i Belgien.

24 09 2010
Ja, jösses! « To Brussels and beyond!

[…] har ni undrat? Då så! Kolla här! Sedan är ALLT klart som korvsbad! […]

25 09 2010
Mia

Hahaha, dagens skratt! Hade ingen aning om att det var fullt så komplicerat.

Och vilken nationalrätt sen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: