When did you last…

15 01 2011

… look at diapositives / slides (dia-bilder)?

P1120034
Picture of my grandparents’ summer house when it had just been extended in the 1960’s…

We did during the holidays and it was so much fun!

Advertisements

Actions

Information

25 responses

15 01 2011
Brysselkakan

Oj! Det var länge sedan! Men jag vet det finns typ en halv miljon (jag kanske inte men…) bilder på mig som bebis och just som dia-bilder. Ni vet; från höger på sängen, från vänster på sängen osv. På min syster? Nä, inga för då var kameran sönder…

19 01 2011
petchie

Brysselkakan, ha ha, det blir ofta så tror jag med första barnet! Jag är också äldst och tror att det finns mycket fler foton på mig som baby än mina yngre syskon…
Det går visst att föra över diabilder på ett relativt smidigt sätt till digitalt så min far pratade om att kanske fixa ett sådant program / apparat. Skulle vara så kul att kunna se dem utan projektor.
Kram

15 01 2011
Petra Axlund Stegman

Jag har en dia-projektor och skärm hemma i Sverige. Men idag kopplar jag datorn till projectorn och så tittar vi “på dia” den vägen. Man kan redigera, lägga till musik osv men så avancerad är jag inte. Än.

19 01 2011
petchie

Petra, aha, vad smart att koppla datorn till projektorn. Kan man då dessutom ladda ner dem till digitalt format, är det kanske det som min far pratade om att göra någongång…
Kram

15 01 2011
Annika

Länge sen, så länge sen…
Roligt förstår jag att det var iaf.
Kram!

19 01 2011
petchie

Annika, kanske något du får lägga på minnet tills nästa gång du är hemma i Sverige – OM dina föräldrar har diaprojektor och skärm!
Kram

15 01 2011
Anna (Sthlm)

Å jag kommer ihåg hur vi brukade ha diabildsvisningar hemma hos farmor och farfar när jag var liten! Skulle vilja göra det igen!

19 01 2011
petchie

Anna (Sthlm), det är nog många som har gjort sig av med projektor etc. Men det är så mysigt att ha en retrokväll och kolla på gamla foton på det här sättet – roligare än att samlas runt en dator…
Kram

19 01 2011
Anna (Sthlm)

På tal om göra om diabilder till digitalt format så har vi en skanner som kan göra det. Epson V300 photo heter den vi har (Canon är också bra på det).

15 01 2011
Elisabeth

På biologin i gymnasiet! Gissar dock att det redan då (början på 2000-talet) var ett omodernt sätt att visa bilder på alger och annat spännande (nåja ;)) på.

19 01 2011
petchie

Elisabeth, ha ha, ja det låter ganska gammalmodigt! JAg vet inte hur ofta vi tittade på diabilder i skolan, men det hände absolut inte på gymnasiet på början av 90-talet 😉
Kram!

15 01 2011
olgakatt

Ja, ett tag sen var det nog. Och jag minns
att även om det var strul ibland så gick det
oftast fortare att komma igång än idag när
det blir så förvirrat med dator och “kanon”.
Fast ibland var alla bilderna upp och ner i
kassetten…

19 01 2011
petchie

Olgakatt, visst är det lite strul med bilder som fastnar, är upp och ner etc men det är ju nästan charmen med diabilder! Det där brummandet från projektorn, klicket när man byter bild… Det blir säkert fler diabildsvisningar i framtiden när vi är hemma i Skåne tror jag 🙂

15 01 2011
Anne-Marie

Diabilder har vi i massor i min mammas lägenhet. Min pappa plåtade och plåtade. Nu har de nog bleknat en del men de är roliga att titta på och man kan ju ha många som tittar på dem samtidigt. 😉 Kram!

19 01 2011
petchie

Anne-Marie, det är värt att kolla upp hur dyrt / krångligt det skulle vara att lägga över diabilderna till digitalt. Jag läste någonstans att diabilder har ett annat djup än vanliga pappersbilder och att den kvaliten faktiskt överförs till det digitala formatet.
Kram!

16 01 2011
desiree

Ja det var verkligen inte igår jag kollade på diabilder! Kul! Det känns nästan som om något som är utrotningshotat 😉
Nu kollar man ju knappt ens på bilder tillsammans utan skickar över bilder man vill ge eller att andra ska se. Det är synd att diabilderna har försvunnit nästan. Åh vad kul med äkta diabildsvisning.
KRam!

19 01 2011
petchie

Desiree, det är nog helt utrotat – iaf om man vill göra nya diabilder, vet inte om man kan köpa sådan film och få dem framkallade? Om det går, är det säkert jättedyrt! Men det är riktigt mysigt att sitta och titta på gamla diabilder, sådan nostalgi!
Kram

16 01 2011
emmasofiadedorson

Hjälp…det var nog en 10 år sedan sist. Eller, Herregud, mer….

19 01 2011
petchie

Emma, tiden går fort, tio år sedan var ju år 2001, hi hi 😉 så ja, kanske var det ännu längre sedan du kollade på diabilder. Jag har ett svagt minne av att vi hade en diabildsvisning för några år sedan men min far muttrar varje gång vi vill dra fram projektorn så det blir inte så ofta.

16 01 2011
Lia

Hihihi. Nu känner jag mig bara (barnsligt) ung här. Vi skaffade videokamera när jag var 2 år, men några dior finns inte. När slutade man tillverka sådana av sina bilder?!

Ska leta efter dig på Skype imorgon och höra om du är taggad inför veckans äventyr! Hihihihi. Puss bästa! Hälsa O

19 01 2011
petchie

Lia, ha ha, eller så har du väldigt moderna föräldrar!! JAg har aldrig haft en videokamera men mina morföräldrar hade visst det någongång på 60-talet (ja, då hette det ju inte VIDEO-…) så vi har smalfilmer som jag nog dock bara sett på en gång. Det är himla kul med rörliga bilder också!
Ingen aning om när man slutade med diabilder, tror att min far slutade ta sådana foton någongång i början på 90-talet!? Får kolla med honom!
Äventyret har börjat och än så länge har det gått bra, solen skiner från en klarblå himmel!
Kram gulliga du!

17 01 2011
Britta

nostalgi………Morfar var fotograf, undrar vad som hände m alla gamla diabilder, han hade ett helt bibliotek!

19 01 2011
petchie

Britta, åh, vad härligt med en morfar som var fotograf! Hoppas att din familj har sparat hans foton!! Det går ju att lägga över dem till digitalt format nuförtiden…
Stor kram!

30 01 2011
Bejla

Det var länge sedan. Men jag kollade på gamla super-8-filmer överförda till DVD i somras från när svärfar var liten. Jättekul! 🙂

31 01 2011
petchie

Bejla, vad kul! Vi såg för något år sedan en snutt av en super-8-film på dvd från min fars farfars födelsedagsfirande där man kunde se att min farmor faktiskt var lika mörk som jag när hon var ung! Många av fotona från den tiden är ju svartvita så det är inte alltid så lätt att veta vilken hårfärg den äldre generationen hade när de var yngre.
Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: