What I did for 10 days in January…

31 01 2011

I came back to Brussels last Thursday from my working holiday in the Alps! Ten very intense days as the trip included 250 10- & 11-year olds but I loved it.

P1120492

And Marianne, you were right, I am not a skier… Despite having lived in the Alps THREE times (Geneva x2, Annecy in France)! I had only skied three times in 1994-95 and didn’t enjoy it much, but for O’s* sake I tried again and unfortunately it didn’t end well.

P1120535

I fell badly on the first day of skiing and hurt my knee. It wasn’t too dramatic but it did mean that I was taken down from the mountain head first in a emergency sleigh pulled by a skier! I heard from some parents that it had impressed the children who saw it 😉 I have always claimed that I will never / never wanted to be a skier and I think that I can safely say that it has been established now… Fingers crossed that I won’t need an operation on my knee! It is quite ironic that I, the least sporty person ever, has a sport’s injury!

P1120453

The children had ski lessons every afternoon with professional ski instructors!

P1120435

P1120524

The last day I took the ski lift to the top to enjoy the sunshine up on the mountain.

P1120534

The slopes were very icy, we were told that the snow actually dated from November and the snow cannons were busy making artificial snow every night.

P1120487

I missed one excursion because I couldn’t walk on the ski slopes… I was quite disappointed as it was to a farm where you could buy my favourite cheese “Tomme de Savoie” but luckily we could place orders afterwards and the cheese and other products were delivered to the hotel on the last morning.

P1120541

A new version of the classic “NO adults allowed”-sign – Only adults allowed! I guess the girls realised that they couldn’t keep us out…

P1120538

Night watch sign… I had the night watch three times but was only once woken up by some German boys who couldn’t sleep (and spoke to me in German!?).

*) As O would love to go on ski holidays together. I have promised him that we can go to the mountains but I will stay somewhere in the sun and read a book… Or maybe I should try cross-country skiing, it seems less dangerous?

Advertisements

Actions

Information

24 responses

31 01 2011
Brysselkakan

Ja du… sport ÄR farligt!

31 01 2011
petchie

Brysselkakan, speciellt skidåkning och det har jag ALLTID sagt! Man ska inte frångå sina principer, det borde jag ju ha fattat…

31 01 2011
Taina

Jag ska hålla tummarna för att det läker fort. Jag är ingen skidfantast heller trots att resten av familjen. Liisa, som bara är 7 år, åker redan black diamonds och retar mig för att jag knappt tar mig ner för nybörjarbackarna!!!

Kram kram

1 02 2011
petchie

Tack Taina!! Jag hoppas också att det läker fort! Nu sitter jag med värsta knäskyddet, du vet en sådan där skena som gör att jag inte kan böja knät alls 😦 (och knappt gå på toa!!). Med andra ord får jag stanna hemma hela veckan, vi bor ju på 4:e våningen utan hiss…
Vad skönt att höra att du inte heller är någon skidfantast, ibland känner jag som jag är den enda i hela världen som inte vill åka skidor!!
Kram!!

31 01 2011
Desiree

Vilka underbara bilder!!!! Ser fantatiskt ut! Så synd att du skadade ditt knä. Det lät dramatiskt att bli nedtagen på bår nedför men klart att det är enda sättet om man gjort illa knät. Jag hoppas att det känns bättre nu. Vi var ju och åkte lite skidor kring nyår uppe i Sälen och det var underbart. Jag har ju inte åkt så mycket så jag är inte så duktig men tycker att det är kul och tar mig nedför så länge det inte är allt för brant eller isigt. C och hans pappa ska åka iväg här i slutet på februari till Italien för att åka skidor i Alperna. Jag har än så länge aldrig åkt i just Alperna men skulle väldigt gärna prova på att göra detta någon gång framöver. Jag är iallfall glad att du fick njuta av soliga dagar och vacker utsikt samt lite vandringar.
Kram!

1 02 2011
petchie

Desiree, vi hade helt underbart väder i Alperna, solsken varje dag men ibland var det riktigt kallt.
Det kändes lite dumt att bli nertagen från berget på bår men jag hade aldrig kunnat åka skidor ner och gå var det inte heller på tal om eftersom vi var högt upp när det skedde. Att åka huvudet före nerför ett brant berg är en upplevelse – jag var väldigt glad att jag hade hjälm på mig eftersom det skumpade rejält!
Tyvärr var det väldigt isigt på skidbackarna eftersom snön var så gammal. Men vi hade ändå tur – bara ett benbrott (handled!) på nästan 300 personer var visst bra statistik, i jämförelse med andra år! 😕
Skillnaden mellan fjällen och Alperna är väl framförallt att man är högre upp i Alperna och att skidsystemen är mycket större. Och ja, att det generellt är varmare och ljusare längre än uppe i norr…
Kram

31 01 2011
saltistjejen

Oj! Stackars dig! Att göra illa knät är inte bra. Hoppas verkligen det läker fint av sig själv så du slipper operation! Tycker vi ska planera en skidsemester tillsammans! 🙂 Haha ni skåningar kan ju då softa lite medan jag och O åker skidor!!!!!!! 😀 😀 😀
M åkte för första gången 2006 när vi var en helg till Vermont med några kompisar här. Han fick en privatlektion och var faktiskt riktigt duktig! Men jag tror att han ändå föredrar att ta det lite lugnare OM vi ngnsin skulle åka på skidsemester igen. Jag ÄLSKAR att åka skidor, både på längden och tvären, men åker inte så bra eller ofta. Fast jag njuter såååå!
Undrar nu abra varför i all sin dar du var på den här Alpresan med så många barn????? Vad hr du för jobb nu? Lärare????
Vi MÅSTE höras på skype snart också tycker jag!!!! 🙂
Miss you!
Kramar!!!!

1 02 2011
petchie

Saltis, jag är också rädd för en knäoperation men jag tror inte att det ska vara så illa… Fingers crossed!
Ha ha, M och jag måste vara undantagen för de flesta skåningar jag känner åker skidor – oftast i Alperna och inte fjällen eftersom det nästan är samma avstånd 😉 Det låter som en bra idé, jag kan vara barnvakt!!
Jag är förvånad att inte fler ifrågasatt VARFÖR jag var iväg på den här skidresan! 🙂 Jag var alltså en bland många medföljande vuxna till en årskurs som skulle iväg på skidresa…
Kul att höras på skype igår!
Stor kram!!

31 01 2011
Marianne

NEJ, men Petra! Och jag som skämtade i mitt svar till dig på min blogg om “inga brutna ben”! Och så har du skadat dig illa!!! Men stackare, vad hemskt! Hoppas verkligen att du läker ordentligt och slipper operera! Om jag har förstått andra bloggare som har opererat just knäna, ska du vara försiktig med det och skaffa ordentligt med second opinions!

Men du, vi kanske sak slå oss ihop om en Alpresa? Så kan O och Klas åka skidor, och så kan du och jag sitta på någon solig och trevlig plats med varsin bok? För jag har samma dilemma, jag vill inte åka skidor och det blir bara stressigt för Klas när jag sitter och väntar på honom. : )

Krya nu på dig ordentligt!

KRAMAR!

1 02 2011
petchie

Marianne, det är INGEN fara! Det är ju faktiskt inget brutet!! Jag blev röntgad igår och fick sedan ett stort knäskydd / skena som gör att jag är nästan totalt invalid nu! Kan knappt gå och nästan inte gå på toa (tills jag fattade att jag kan kasa ner skenan en bit så det går att böja på benet 😉 )… Nästa måndag blir det nog magnetröntgen (har jag klurat ut att det är!?) för att se om det är någon skada på menisken och så ska jag träffa en specialist. Håll tummarna!
Ha ha, här trillar det in en massa förslag på skidresor – du och Klas, Saltis och M, O och jag, det blir ju perfekt!! 🙂
Kram och tack!!

31 01 2011
Elisabeth

Längdskidåkning är absolut att föredra! Jag, som inte ens lyckades kommer nerför backen EN ENDA gång när jag skulle prova på slalom på en idrottsdag i skolan, kan faktiskt både åka nerför backar (om de inte är för branta ;)) och ta mig uppför andra backar på längdskidor. Fast det där med att läsa en bok i solen låter inte heller fel som skidsemestersysselsättning.

Hoppas att du slipper operera knät!

1 02 2011
petchie

Elisabeth, ja längdskidor låter så mycket mer säkert än branta och isiga slalombackar! Vi hade aldrig skidåkning på programmet på gympan i Skåne, undra varför 😉
Jag hann iaf läsa två böcker under skidresan så jag var nöjd 😀
Kram och håll tummarna för mig att det inte blir knäop!

31 01 2011
Annika

Alltså, var du där som fritidsledare för svenska barn?
Nytt jobb?
OCH fasiken med knäet, Petra. TVI! jag avstår gärna från slalom och annat. Åker hellre slättförs 🙂 Är för rädd numera i backarna, och jag spänner mig så. Bäst att låta bli alltså.
HÅLLER alla tummar jag kan för att du ska slippa op av knäet!
Fina bilder!!
KRAM!!!

1 02 2011
petchie

Annika, hi hi, du är en av de få som undrar VAD jag egentligen gjorde med svensktalande barn i Alperna 🙂 Jag var en av flera medföljande vuxna som hängde med en Brysselskola på deras årliga skidresa (alltid samma årskurs som åker). Det var jättekul men tyvärr bara ett one-off jobb under 10 dagar.
Jag är förvånad över att det inte är fler av bloggläsarna som är skidfantaster – bland mina vänner är jag en av de FÅ som inte åker skidor!! Som alltid vägrat skidor, och det borde jag ju ha fortsatt med…
KRAM!!

31 01 2011
Bejla

Illa, illa med knät (och den missade utflykten), men annars lät det ju härligt! Vad var det för barn du var iväg med? Tyska- och svensktalande kunde jag förstå, men… 😉
Hoppas det löser sig med knät, utan några operationer och liknande.

31 01 2011
Bejla

PS: Jag åker inte heller ner för, och det var många år sedan jag åkte på längden (även om det i alla fall lockar) – och jag, ja jag bor ju i Grönland…! 😉

1 02 2011
petchie

Bejla, det var 250 europeiska barn från olika språkklasser som åkte iväg på skidresa! Det var så roligt men väldigt intensivt – du kan ju tänka dig ljudnivån när vi alla skulle äta samtidigt 😉
Är det NÅGON som åker skidor i Grönland?? Det är kanske som puertoricanerna som inte kan simma…
Kram!!

1 02 2011
Millan

Men josses, sa typiskt att du gjorde dig illa. Hoppas verkligen att det inte behova opereras. Hur kanns det nu?
Later annars som en supertrevlig resa. Sa vackra foton dessutom. Min mamma gor for ovrigt alltid som dig nar de aker pa skidsemester. Hon brukar ga pa prommenader, sitta i solen och lasa eller till och med ga pa spa. Later hur skont som helst. Hennes man alskar dock att aka skidor sa det ar mest for hans skull som de aker :-).
Sjalv har jag inte statt pa ett pa skidor pa ungefar 15 ar och tror knappast jag skulle vara imponerande i backen!

Kram!!

1 02 2011
petchie

Millan, visst var det så typiskt att jag skulle skada mig! Speciellt som jag vägrat skidåkning i så många år trots att jag bott mitt i Alperna!!!
Vi har pratat om att åka till Les Vosges för skidåkning (för väl valda delar av hushållet), det är de närmsta “riktiga” skidbackarna om man bor i Bryssel (om man inte vill åka på en artificiell inomhusbacke)… Det skidområdet ligger ca 400 km från Bryssel. O är väldigt sugen på lite skidåkning, han brukade åka i Pyrenéerna när han var student. Och ja, promenader, läsning och spabesök låter helt ok för mig 🙂
Kram

1 02 2011
Fröken Anki

Oj, stackare att du skadade dig. Hoppas att det inte var nåt allvarligt med menisken utan att det läker själv. Lätt att skada sig i isiga backar när man inte är så van att åka. Men härligt att ni hade så fina dagar i alperna ändå. Vi tycker jättemycket om att åka utför och jag åker gärna tillbaka till alperna. Har bara varit där en gång, i Chamonix och det var toppen. Längdåkningen lokar mig inte lika mycket, såvida det inte är en jättefin och solig dag så man kan stanna och fika. Fast längd är litenläskigt också, när det blir lite utförsbackar. Skidorna är alldeles för långand tycker jag 🙂 och jag kan inte parera bra med långa smala skidor!

Haha, jag har faktiskt undrat varför du var i alperna med ungar, och varför du inte skrivit om det än 😉 Fast jag har varit dålig på att kommentera också så jag får ju skylla mig själv som inte fått reda på anledningen.

Ta hand om dig nu och hoppas knät är bättre idag.
Kramar

2 02 2011
petchie

Fröken Anki, jag hoppas också att knät / menisken läker den här veckan då jag tar det rejält lugnt. Jag kan ju inte påstå att jag tog det lika lugnt de FÖRSTA 10 dagarna efter olyckan, då jag var ute och gick i alpbyn, trapporna på hotellet etc.
Det var faktiskt i Chamonix som jag åkte skidor för första gången, 1994 eller 1995! Och så åkte jag två ggr i det mindre kända Les Contamines som också ligger i franska Alperna.
Hi hi, jag försöker att vara lite diskret med varför jag var i Alperna men vi kan säga som så att jag känner klassföreståndaren för en av klasserna 😉
Kram!!

1 02 2011
tankelia

Hahaha, nu VET ju jag redan varför och hur det kom sig att du hamnade på en alptopp! Vi sa ju det innan: vi ÄR inte skidtjejer P! Vi kan möjligen följa med till en skidort som har bra solplatser, ställen att promenera på, shopping och ett BRA SPA!
Jag hoppas hoppas att det inte behövs en op på knäet, det vore såå olyckligt =(
Håll du dig inne och vila, ska kika efter dig på skype i veckan!
Massor med kramar, och självklart vill jag veta när du landar i skåne igen 😉

2 02 2011
petchie

Lia, exakt – våga vägra skidåkning, det har jag alltid sagt! Och man ska inte frångå sina principer, det slutar aldrig bra 😦 Är din J skidåkare? Vi kanske får organisera en skidresa med Saltis och Marianne, så får Saltis M hänga med oss tjejer 😀
Usch usch, inte tänka knä-op…
Kollade flygbiljetter för den här veckan till Skåne men det var lite för dyrt och med tanke på knät avstod jag. Eventuellt nästa vecka men vi får se efter måndag…
Kramar!!

13 02 2011
Anna (Sthlm)

Inga fler skidresor för dig alltså?! Eller så kan du bara hänga med för ölen/vinet och bastubadandet! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: