Wedneday recipe: Gorgonzola salmon

3 09 2008

I had almost forgotten that it is Wednesday today, since we only came back from the mainland on Monday evening. However, I wouldn’t miss a chance to share this extremely simple and yummy recipe that is another one of O’s favourites (and mine!); the first time he tasted it was for his birthday a few years ago… and he might ask for it soon again, his birthday is coming up next week! I actually cooked the recipe when O’s family was here last month and they loved it as well, even if O’s mother was just a little sceptical at first.

The original recipe is called Lax Lorensborg and I got it from my mother, but I googled it and it seems to come from our local newspaper in the south, Sydsvenskan. I usually make it nowadays without the sherry sauce as it becomes very heavy with both the gorgonzola cheese and the crème fraiche-sauce… And of course we don’t eat it every day.

Gorgonzola salmon
600 grams salmon filet
125-200 grams gorgonzola*
olive oil
salt and pepper

If the salmon has skin, put the skin-side down in a, with olive oil, greased oven-proof dish (try to avoid ceramic as I have had one crack into 2 pieces – there is not a lot of liquid in this recipe so better use a stain-less steel one). Cut pockets in the fish and fill with slices of cheese, or if the filet is too thin, just place the cheese on top. Add a little olive oil, salt and pepper. Bake in the oven for 10-15 minutes, 200 degrees C / 400 F.

Optional: Sherry sauce
1 deci-litre half-sweet / half-dry Sherry
1 cube of vegetable stock
2 deci-litres crème fraiche (sour cream)
1 deci-litre chopped dill

Boil the sherry and stock until half has evaporated. Add the crème fraiche / sour cream and dill. Pour the sauce over the baked fish. Serve with boiled potatoes or rice.

*) If you can’t find gorgonzola, for example if you live in a country like Puerto Rico – just take whatever blue / green cheese you can get hold of, such as Danish Blue cheese, Roquefort etc…


Actions

Information

12 responses

3 09 2008
Desiree

Lax är en av mina favoitfiskar. Det finns ju verkligen mycket gott man kan göra med just lax. Tyvärr är jag inte allt för förtjust i just gorgonzola så jag kommer nog inte att testa just detta recept till punkt och pricka. Men Sherry såsen lät väldans god. Ha en bra onsdag.

3 09 2008
petchie

Desiree, då var det ju tur att jag även skrev ut såsreceptet som jag faktiskt först hade tänkt skippa 😉
Det blir en innesittaronsdag eftersom regnet vräker ner och det är sååå mörkt ute. 😦 Antar att det är pga Hanna som vi har sån’t tråkigt väder idag, men hellre regn än orkan, eller hur…

3 09 2008
Cecilia

Vad gott det lät.Jag är inte jätte förtjust i varm lax men det lät gott.
Regnar det mkt?Känns som att det är väldigt ovisst väder när man inte vet vad Hanna skall ta vägen…De tror ju att hon kommer hit upp men det är ju ingen som vet.Hittills har hon inte gått så som de har sagt.Hoppas att ni klarar er från riktigt illa väder och att det inte blir för mkt regn.
Skickar lite soliga Kramar!

3 09 2008
Saltistjejen

Mmmmm…
Jag älsakar både lax o gorgonzola. Tyvärr hatar M allt vad starka mögelostar heter så det blir nog inte ngn gorgonzolarätt här inte. Suck! 😦
Hoppas ni har det bra trots alla orkaner, tornados och jag vet inte vad som drar förbi i krokarna. Låter så läskigt tycker jag, men jag hoppas att de flesta håller sig kvar till havs.
Kramar!!!

3 09 2008
Annika

Matdag hos dig och Marianne ja 🙂
Lax älskar jag också, och allra godast blir den nästan alltid när man äter den hemma.
Precis, efterverkningarna av Hanna ska slå till här i helgen. Det lär ska ÖSREGNA. Nåja, tur att man inte har så mkt emot just regn då 🙂
Det kanske är lite mys-pys hos dig också idag? Här är det soligt och varmt.
Kram!!

3 09 2008
petchie

Cecilia, roligt att receptet kan låta gott trots att du inte gillar varm lax 😉 Själv gillar jag nog tillagad lax bäst, eller varmrökt – kallrökt, som ju är den enda sorten man lätt kan få tag på utomlands, smakar oftast för starkt tycker jag.
Japp, det regnar och är grått – men det har blivit lite klarare nu så jag har kunnat släcka taklamporna! Håller tummarna att Ike lugnar ner sig…

Saltis, vad tråkigt att din M inte gillar mögelostar – men du kan ju göra som Desiree och testa sherrysåsen kanske!? Den är också väldigt god men tillsammans med osten blir det alldeles för mycket kalorier 😉

Annika, onsdagar är matdagar hos oss men tror faktiskt bara att det är Marianne, Miri och jag som skriver onsdagsrecept.
Det var riktigt mysigt imorse, även om det ännu en gång innebar att jag inte kom ut på min promenad – har varken regnkläder eller skor för våta promenader! (vilket hade behövts i DC i fredags också!)

Kram till er alla 3!

3 09 2008
Anna (Sthlm)

Jag gillar gorgonzola så det blir nog att prova det någon dag!

3 09 2008
petchie

Anna, kul att det är någon som gillar BÅDE lax och gorgonzola, hi hi 😉

4 09 2008
Marianne

Gott!!! Nu måste jag snart iväg till Gourmet Egypt igen och hoppas att de har färsk (frusen) lax den här gången. De har inte haft det på ett tag nu. Den som finns i stormarknaden lär vara riktigt usel, så det är ingen idé att köpa där. Här får det bli utan sherry också, för det har vi ingen och ingen går att köpa heller. Fast vi har lite Calvados, det kanske man kan ta?

Vi gillar både ock, gärna mycket kalorier för min del också : )

7 09 2008
petchie

Marianne, här hade jag missat att svara på din kommentar! Hoppas att du hittar lax, vi brukar köpa stora bitar färsk lax som vi fryser in i lagom stora portioner. Calvados går säkert lika bra… Kan ni få tag på dill? Det är liiite svårare här, varken färsk dill och basilika (och andra örter) är jättevanligt!

20 09 2008
What to do with 2 kilos stolen Gorgonzola? « Petchie’s adventures

[…] what to do with all of it!? Any suggestions are welcome! I will of course make our favourite salmon recipe but at the moment we have more cheese than […]

21 09 2008
Måndagslista « Utvandrare2000talet

[…] vaniljglass -Ikea köttbullar -Hallon och blåbär från i somras -Laxfiléer (borde kanske göra Petras gorgonzolalax) Inte så våldsamt spännande grejer i min frys […]

Leave a reply to petchie Cancel reply